Η ΑΑΔΕ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο που είχε εκπονήσει από το 2018 για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνονται σε τρεις εφαρμογές του συστήματος ΤΑΧΙSnet:
* στην εφαρμογή για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ)
* στην εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και
* στην εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Διασταυρώσεις
Με τη διασύνδεση των τριών ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνουν τα δεδομένα των ΜΥΦ, των δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατέστη δυνατή η διενέργεια μιας πρώτης διασταύρωσης και επαλήθευσης στοιχείων για το φορολογικό έτος 2014 με σκοπό τον εντοπισμό περιπτώσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ισχυρές ενδείξεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν παραπέμφθηκαν ήδη στα αρμόδια Ελεγκτικά Κέντρα και τις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να προτεραιοποιηθούν για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
Η ταυτόχρονη διασταύρωση στοιχείων από τρεις πηγές πληροφοριών -από τα δεδομένα των ΜΥΦ, των δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος- και η αποστολή των αρχείων με τις διαπιστωθείσες ασυμφωνίες και αποκλίσεις στις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια ελέγχων αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια χιλιάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που είτε αποκρύπτουν φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα είτε δηλώνουν ανακριβώς δαπάνες υψηλότερες από αυτές που πραγματοποίησαν, με αποτέλεσμα να περιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων τους σε επίπεδα χαμηλότερα από τα πραγματικά. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί ή ακόμη και να έχουν μηδενιστεί τα ποσά του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος που οφείλουν να καταβάλουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.
«Καμπάνες»
Γενικά, όσες σημαντικές ασυμφωνίες και αποκλίσεις ποσών έχουν εντοπιστεί από τη διασταύρωση των δεδομένων των ΜΥΦ, με τα δεδομένα των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, θα αξιοποιηθούν για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για μεθοδεύσεις με σκοπό τη διάπραξη φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι που θα ελεγχθούν και θα εντοπιστούν να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή και δηλώσεων ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν με τα ποσά των φόρων που γλίτωσαν, προσαυξημένα με τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Οι διασταυρώσεις αυτού του είδους θα επεκταθούν και στα δεδομένα που υποβλήθηκαν για τα φορολογικά έτη 2015-2018 προκειμένου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν υποθέσεις με σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής και για τα έτη αυτά.
Οπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ, η Αρχή «αξιοποιεί για πρώτη φορά συνδυαστικά στοιχεία και δεδομένα καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών σε σχέση με αντίστοιχα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ από το 2014 και μετά, μέσω ευρείας διασταύρωσης και συσχέτισης δεδομένων που διαθέτει. Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα του έτους 2014 διαβιβάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες συνοδευόμενα με τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες, εμπλουτίζοντας τη δεξαμενή στόχευσης υποθέσεων, ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων των επόμενων ετών. Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ αναπτύσσει διαρκώς βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαθέτει, αφομοιώνοντας ταυτόχρονα την ανατροφοδότηση πληροφοριών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες».
Οδηγίες
Με κατεπείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε, στις 9 Αυγούστου, σε όλες τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, ενημέρωσε ότι η Αρχή προχώρησε στη διασταύρωση των δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών, με αντίστοιχα δεδομένα των υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.ΠΑ για το φορολογικό έτος 2014 και ότι ήδη τούς απέστειλε τα αποτελέσματα της διασταύρωσης με τις διαπιστωθείσες αποκλίσεις για αξιολόγηση, αναρτώντας τα σχετικά αρχεία με τις λίστες των εντοπισθεισών υποθέσεων ανά ελεγκτική υπηρεσία σε ειδική εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Elenxis. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κάλεσε τους διευθυντές των ελεγκτικών υπηρεσιών, προς τους οποίους απέστειλε τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων, να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες:
1 Να συσχετίσουν τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις λίστες με τις διαπιστωθείσες αποκλίσεις με τις υποθέσεις που ήδη έχουν προτεραιοποιηθεί για έλεγχο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διενέργεια των ελέγχων οι επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται, αναφορικά με ασυμφωνίες και αποκλίσεις που εντοπίστηκαν.
2 Να αξιολογήσουν τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις αναρτηθείσες λίστες και να επιλέξουν εξ αυτών προς έλεγχο όσες εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις για τη διάπραξη φοροδιαφυγής, συνεκτιμώντας το στάδιο εξέλιξης των υφιστάμενων υποθέσεων, τη δυνατότητα αντικατάστασής τους, τις παρεχόμενες πληροφορίες και το βαθμό επίτευξης της τιθέμενης στοχοθεσίας.
3 Περαιτέρω, ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης επί των πραγματικών περιστατικών που διέπουν εκάστη υπόθεση, να ορίσουν επιπλέον αντικείμενα ελέγχου και ευρύτερο ελεγχόμενο διάστημα.
Από την έντυπη έκδοση