Πρόκειται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για μια πολύ μεγάλη απόκλιση που ουσιαστικά αποτυπώνεται και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η επίσημη ανάλυση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την οικονομία και αξιολογεί το πώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2060.
Σύμφωνα με την ανάλυση το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ να ανέρχεται στο 62,6%. Σύμφωνα πάλι με την πιο απαισιόδοξη εκδοχή αυτό θα ανέλθει το 2060 στο 258,3% του ΑΕΠ.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Πάντως, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2016 στο 182,9% του ΑΕΠ και θα μειωθεί έως το 2060 στο 104,9%.
Οι διαφορές προκύπτουν από τις αποκλίσεις στις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές τόκων.
Στο έγγραφο εξετάζεται επίσης πώς θα διαμορφωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή το ύψος του κεφαλαίου που θα χρειαστεί η χώρα για να καλύψει το ίδιο χρονικό διάστημα έλλειμμα, τόκους και χρέος.
«Η υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες προς ΑΕΠ, όπως προκύπτουν από την ανάλυση, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.