«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συναινέσει σε αυτό το μέτρο, όπως σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση», διαμηνύει η Κομισιόν, ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας για μη μείωση του αφορολόγητου, υπενθυμίζοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης: «Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι η κατάργηση του μέτρου, που είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό, αναστρέφει δεσμεύσεις σε σχέση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δημιουργία φορολογικού χώρου για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.
Θυμίζουμε ότι στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είχε δίκιο όταν είπε ότι οι ευρωεκλογές ήταν ψήφος εμπιστοσύνης «στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας» καθώς «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «όρεξη που άνοιξε» στους δανειστές να ζητήσουν ακόμα και απολύσεις στο Δημόσιο, επειδή ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. κέρδισαν στις ευρωεκλογές. Κάλεσε λοιπόν τους Ελληνες πολίτες, αυτούς που έδωσαν 9,3% υπέρ του Κυριάκου στις ευρωεκλογές και έδωσαν 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας στους υποψηφίους της Ν.Δ. να τις διοικήσουν, μπροστά στις κρίσιμες εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου «να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια, είναι το πιο κρίσιμο. Να συγκρίνουμε προγράμματα, αλλά κυρίως να έχουμε πλήρη επίγνωση».