Αυτή τη φορά κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα είναι η διευθέτηση του χρέους, το οποίο βεβαίως είναι στενά συνδεδεμένο και με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και κατά συνέπεια με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018.
Η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλο βάρος στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον -ειδικά σε αυτές που δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή- λόγω και του παρελθόντος. Στην προηγούμενη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ήταν άλλωστε που «γεννήθηκε» και συμφωνήθηκε η ιδέα για τον δημοσιονομικό κόφτη, ιδέα που τελικώς ξεμπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, φέρνοντας πιο κοντά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Για μία ακόμη φορά, από τη μία πλευρά η Κριστίν Λαγκάρντ και από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φρόντισαν να εξηγήσουν στους -απόντες- Έλληνες τις απόψεις τους για το ελληνικό χρέος.
Η κυρία Λαγκάρντ, σταθερή και αμετακίνητη, έχοντας ως μη δεχόμενη αμφισβήτησης δικαιολογία τους κανόνες που διέπουν το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου να δώσει ένα ποσό το οποίο μπορεί να φθάσει στα 16 δισ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του «ξεκάθαρα μη βιώσιμου ελληνικού χρέους».
Φρόντισε να προσθέσει και την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αλλά κατέστη κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το χρέος αποτελεί το βασικό αγκάθι για το ΔΝΤ και φυσικά για τον βασικό του χρηματοδότη που δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ.
Την αρχή είχε κάνει, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου δηλώνοντας ότι «η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».
Όπως ήταν μάλλον φυσικό η απάντηση κατέφθασε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος διατηρεί ακριβώς την ίδια άτεγκτη στάση, αναφορικά με τις απόψεις που εκφράζει, με την κυρία Λαγκάρντ.
«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα. Όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα», έσπευσε να τονίσει ο Γερμανός υπουργός.
Handelblatt: Κρίση στη σχέση ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
Ούτε στο θέμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκρυβούν οι διαφωνίες μεταξύ της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει η Handelblatt σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον με τίτλο «ΔΝΤ και Γερμανία: Κρίση σχέσης».
Το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμένες υποσχέσεις από τους Ευρωπαίους για την έκταση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, διότι διαφορετικά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ αντίθετα ο Σόιμπλε επιμένει στη συμφωνία του Μαΐου, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει.
O γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει καν να μιλά για ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και παραθέτει τη φράση του Σόιμπλε σε εκπομπή του CNN στην οποία ήταν χτες βράδυ καλεσμένος μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ: «Τα χρέη δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Σε τελευταία ανάλυση η Αθήνα δεν πρέπει να καταβάλει τα επόμενα χρόνια τίποτα για την εξυπηρέτηση του χρέους».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, αντίθετα, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι στο θέμα αυτό «πρέπει να γίνουν περισσότερα. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει».
Είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για τη Deutsche Bank είτε για την αναπτυξιακή πολιτική το ΔΝΤ και γερμανική κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθενται πάντα με την ευγένεια των Λαγκάρντ -Σόιμπλε, γράφει η Handelblatt. Πάντως, το ότι αυτόν τον καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις με την γερμανική κυβέρνηση το παραδέχεται και το ΔΝΤ, το οποίο δεν διστάζει να αναφερθεί στο ότι υπάρχουν διαφωνίες.
Οι ελληνικές επαφές
Το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη προσήλθε στην Ουάσιγκτον με στόχο να μεταφέρει στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί το κεντρικό ελληνικό αίτημα για το χρέος. Αυτό προβλέπει άμεση απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους (όπου άμεση σημαίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους) και αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, κάτι που θα επιτρέψει και στο ΔΝΤ αλλά και στις αγορές να υπολογίσουν τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος και να το χαρακτηρίσουν βιώσιμο.
Γεμάτο πρόγραμμα
Η ατζέντα του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σήμερα και αύριο περιλαμβάνει:
Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, την πρώτη μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο οποίος τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος σε αυτή τη φάση είναι και το βασικό εμπόδιο στο να προχωρήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Συνάντηση με τον Γουόλι Αντεγέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα. Πληροφορίες θέλουν την αμερικανική πλευρά να τάσσεται υπέρ της άμεσης λύσης για το χρέος, κάτι που φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Λιου στην Αθήνα.
Συνάντηση με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
Συνάντηση με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.
Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.