«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει 2,5 χρόνια» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε: «Θα ειχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% και η χώρα θα είχε μπει σε αναπτυξική πορεία. Σήμερα δε γνωρίζουμε ποιά είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες. Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία».
Επίθεση στο Στουρνάρα…
Βολές εξαπέλυσε ο κύριος Προβόπουλος και για το διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το θέμα της τράπεζας Αττικής και τις ευθύνες που είχε ο κ.Στουρναρας ως υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση της ΝΔ.
«Ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση πχ ίδιος δ/νων σύμβουλος κ πρόεδρος. Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κος Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη» είπε.
Μέγιστο λάθος τα capital controls
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα (19/1) τα εμπορικά καταστήματα - Ποια σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν
Αναφερόμενος στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ήταν «πολύ μεγάλο λάθος τα capital controls», εκτιμώντας ότι «θα το πληρώνουμε για δεκαετίες».
«Δεν ήξερα για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα»
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή.
«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε: «Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».
Σε ότι αφορά το δανεισμό των κομμάτων, που αποτελεί επίσης αντικείμενο ερεύνης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναγνώρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου. «Ο κανόνας που ισχύει στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» πρόσθεσε.
Προσέθεσε δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.