Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κάποια ελάφρυνση χρέους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, το βαρίδι του χρέους εμποδίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις προοπτικές της χώρας.
Πλην αυτού όμως, με βάση το άρθρο, υπάρχει και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση στο θέμα, αφού η ελάφρυνση χρέους θεωρείται απαραίτητη για να αποτραπεί μια πιθανή πολιτική αναταραχή στη χώρα και μια πιθανή αναχώρησή της από την Ευρωζώνη.
Ο συντάκτης του άρθρου επικαλούμενος τις εντυπώσεις που αποκόμισε σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, εκτιμά πως κανείς επισκέπτης στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση απελπισίας που επικρατεί και την έλλειψη λαϊκής στήριξης για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, ενώ θεωρείται πως η τρόικα απέτυχε να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές επιπτώσεις που προκάλεσαν επτά χρόνια ύφεσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορθά ή λανθασμένα -και δεν το γνωρίζουμε επειδή το ΔΝΤ τηρεί σιωπή στις διαπραγματεύσεις- οι Έλληνες πιστεύουν πως το Ταμείο, σιωπηρά, στηρίζει την πλήρη υλοποίηση των απαιτήσεων των Ευρωπαίων.
Μετά το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται ένα Grexit, σημειώνει, και τονίζει πως η φαινομενικά ατελείωτη κρίση πρέπει να έλθει στο τέλος.
Το ΔΝΤ θα έπρεπε να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, περιγράφοντας δημοσίως τις λεπτομερείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τις ρεαλιστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα και οι πιστωτές της, προσθέτει.
Όπως, καταλήγει, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα πρέπει να δεχθούν το φορτίο, ως το τίμημα για τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.