Τα 55,5 εκατ. σήμερα αποτιμώνται σε μόλις 9 εκατ. ευρώ. Και το χειρότερο είναι ότι αν χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να βάλουν και τα υπόλοιπα αποθεματικά τους (45 εκατ. ευρώ) για να κρατήσουν τις μετοχές που πήραν από την Αττικής, αλλιώς το κεφάλαιο των 55,5 εκατ. ευρώ θα μηδενιστεί.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ τώρα αρχίζει να φωτίζεται, με αφορμή τις νομικές ενέργειες που ξεκίνησε ο Σύλλογος Συνταξιούχων της πρώην Ιονικής Τράπεζας, που ήταν εξαρχής αντίθετος με την απόφαση του Ταμείου, θεωρώντας ότι δεν έγινε επένδυση, αλλά συναλλαγή με χρήματα ασφαλισμένων για να εξυπηρετηθούν κομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα από τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Το σχέδιο για να περάσει η τράπεζα στον έλεγχο του Μαξίμου, όπως καταγγέλλουν πρώην και νυν συνδικαλιστές του Ταμείου, είχε δυο στάδια: Το πρώτο προέβλεπε την πλήρη συμμετοχή ενός άλλου Ταμείου, αυτό των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), στην αγορά νέων μετοχών, προκειμένου να παραμείνει το εν λόγω Ταμείο βασικός μέτοχος στη «νέα τράπεζα». Για το λόγο αυτό, έριξε 400 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016, ποσό που σήμερα αποτιμάται σε λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ γιατί η μετοχή της τράπεζας έχει πέσει στα 0,045 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πριν από έξι μήνες. Στην αύξηση κεφαλαίου απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν άλλα Ταμεία, με εξαίρεση το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Εδώ μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου.
Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ λίγες μέρες πριν πάρει την απόφαση να διαθέσει τα 55,5 εκατ. ευρώ, ήταν έτοιμο να διαλυθεί, καθώς οι σύλλογοι των ασφαλισμένων τραπεζοϋπαλλήλων είχαν αποφασίσει να κάνουν χρήση της καταστατικής διάταξης του ταμείου τους και να ζητήσουν πίσω τις εισφορές τους. Στο εγχείρημα πρωτοστατούσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Alpha Bank και μάλιστα με ανακοινώσεις του που έλεγαν ότι τα λεφτά των ασφαλισμένων φαγώθηκαν σε χαριστικές συντάξεις έναντι σχεδόν μηδενικών εισφορών! Η διοίκηση όμως του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν εφάρμοζε τις αποφάσεις των μελών, παρότι το καταστατικό την υποχρεώνει να επιστρέψει τις εισφορές.
Εδώ παρεμβάλλεται μάλιστα και η γνωμοδότηση που έστειλε στις 13 Οκτωβρίου 2015 το γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου (το έγγραφο υπογράφεται από τη διευθύντρια του γραφείου του) στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ απευθύνεται η προειδοποίηση ότι τυχόν επιστροφή των εισφορών επισείει ποινή φυλάκισης!
Η απαγόρευση αυτή ανάγκασε τους συλλόγους που ήθελαν να αποχωρήσουν να αλλάξουν στάση και να περάσουν στην αντίπερα όχθη. Και εκεί που ζητούσαν να αυτοδιαλυθούν για να ξαναφτιάξουν νέο επαγγελματικό ταμείο, άρχισαν να ανησυχούν μήπως και τους ενσωματώσουν στο ΕΤΕΑ που άλλοι το έβλεπαν ως λύση και άλλοι ως καταδίκη γιατί οι ήδη μειωμένες κατά 65% συντάξεις τους θα είχαν επιπρόσθετες περικοπές.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής