Με δεδομένο ότι και στη χθεσινή έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο δεν ανακοίνωσε το ύψος της έκδοσης με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών νωρίς χθες το πρωί και μετά τις πρώτες προσφορές που δέχθηκαν το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,125%. Περίπου τρεις ώρες αργότερα οι έξι ανάδοχες τράπεζες έκδοσης (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan) έδιναν νέο μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,9% μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, διαμορφώνοντας το ετήσιο κουπόνι στο 3,875%.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, στο βιβλίο προσφορών εγγράφηκαν συνολικά 419 επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας, έναντι 290 που είχε συγκεντρώσει το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το ποσοστό των hedge funds που συμμετείχαν στην έκδοση να είναι ανάλογο με αυτό της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου και έφτασε λίγο πάνω το 30%.
«Τσίμπησαν»
Παρ’ όλα αυτά, χθες οι αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, με τη διάρκεια των 10 ετών να κινείται στα όρια του 3,7%, από 3,675% τη Δευτέρα, ενώ και η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου βρέθηκε χθες στο 2,875%. Ωστόσο, και οι δύο αποδόσεις αποτελούν ιστορικά χαμηλά για τους ελληνικούς τίτλους από το 2006.
Η επιτυχής χθεσινή έκδοση έγινε σε ένα ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου πολύ καλή πορεία είχε και το 15ετές που εξέδωσε η Πορτογαλία, αλλά και το πρώτο 10ετές της Ιταλίας.
Οι επενδυτές επένδυσαν στην ομπρέλα των 10 ετών που έχει βάλει το Eurogroup με τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους τον περασμένο Ιούνιο, με αντάλλαγμα σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους ως το 2060. Επίσης, επένδυσαν και στην υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, που έχουν το μισό ή το ένα τρίτο των αποδόσεων των ελληνικών.
Το στοίχημα
Με τη χθεσινή έκδοση η Ελλάδα και με δύο περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων (2,5 δισ. ευρώ από το πενταετές και 2,5 δισ. από το 10ετές) έχει καλύψει πάνω από τα 2/3 του ετήσιου δανειακού προγράμματος ύψους 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει οπό τον Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ.
Με μια τρίτη έκδοση, που μπορεί να έρθει ακόμη και στα μέσα Απριλίου αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, κλείνει το δανειακό πρόγραμμα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πώς θα αποδείξει η Ελλάδα ότι επανήλθε στο δανεισμό από τις αγορές, αν η αγορά των τίτλων της παραμένει ενεργή μόνο στη δευτερογενή αγορά για οκτώ μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Ικανοποίηση
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, τόνιζε: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου