Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα προσδιορίσει τα φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα πραγματικά, καθώς θα εφαρμόσει και φέτος τις επαχθείς διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Αν οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψουν λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων τότε θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης όχι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα αλλά με βάση τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υπερφορολογηθούν. Ταυτόχρονα, τα τεκμήρια θα εμφανίσουν πολλούς φορολογούμενους να έχουν αποκτήσει (τεκμαρτά) εισοδήματα μεγαλύτερα από τα εισοδηματικά όρια που έχουν καθοριστεί από διάφορους νόμους για την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα αφενός να χάσουν τα επιδόματα αφετέρου να χρεωθούν αδίκως και με τον ΕΝΦΙΑ.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 30-34 του Κ.Φ.Ε., κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν φέτος, για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2018 η Α.Α.Δ.Ε. θα προσδιορίσει με τεκμαρτό τρόπο το συνολικό ύψος του φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου, εφαρμόζοντας το σύστημα των τεκμηρίων ή «αντικειμενικών δαπανών» διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αθροίσει τα ακόλουθα ποσά:
1 Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο ή για κάθε έγγαμο ή έγγαμη που υποβάλλει δήλωση χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
2 Τα τεκμήρια διαβίωσης ή «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης». Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι ποσά τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση.
Στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των τεκμηρίων διαβίωσης ή των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» κάθε φορολογούμενου θα ληφθούν, ειδικότερα, υπόψη:
* Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο διαβίωσης ή η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]