Ειδικά για το θέμα του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι ελληνικές αρχές φαίνονταν να είχαν συμφωνήσει στις συζητήσεις στην Αθήνα σε μια αύξηση της τάξης του 5%-6% και αναθεώρηση στην κατάργηση του υποκατώτατου και στη συνέχεια προώθησαν αυξήσεις 10,9% για τον κατώτατο μισθό και 27% για τους νέους μέχρι και 25 ετών.
Έκθεση… καθυστερήσεων
Τη μέρα διεξαγωγής του Eurowokring Group θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπου θα καταγράφεται και πρόοδος των 16 δεσμεύσεων που αναλάβαμε ως χώρα μετά το τέλος του Μνημονίου, αλλά έχουμε εκπληρώσει μόνο δύο ή τρεις.
Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα κριθεί ποια από τα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα ολοκληρωθούν και θα συμπληρώσουν την έκθεση της επιτροπής και ποια θα μεταφερθούν μοιραία στην τρίτη αξιολόγηση.
Παράλληλα, μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει και να έχει στείλει στη Βουλή το νομικό πλαίσιο για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη (που πήρε παράταση ως το τέλος του μήνα) και στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ το σχέδιο για τη θεσμική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Ενημέρωση
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας (EWG), η συζήτηση για την Ελλάδα περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα, ενώ εκφράστηκε και η δυσαρέσκεια των Θεσμών για τις αυξήσεις. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των Θεσμών έκαναν μια σύντομη προφορική ενημέρωση στους τεχνοκράτες των κρατών-μελών για τις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Μετά την ενημέρωση δεν έγιναν παρεμβάσεις από τις άλλες χώρες, ούτε ιδιαίτερη συζήτηση.
Στην παρουσίαση που έγινε τονίστηκε το κλείσιμο του 2018 και οι προοπτικές του 2019. Στο σύνολό τους οι Θεσμοί (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % επιτυγχάνεται με βάση τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Στο πεδίο των δεσμεύσεων της χώρας επισημάνθηκαν οι καθυστερήσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο και, ειδικότερα, την τοποθέτηση ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ και σε συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, όπως η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας και η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης για τον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση, επισημάνθηκε η καθυστέρηση στο μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω γραφειοκρατίας, που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Τούτο διότι το ΥΠ.ΟΙΚ. πιστώνει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα προβλεπόμενα ποσά, αλλά οι τελευταίοι συνεχίζουν να καθυστερούν στην απόδοσή τους στους τελικούς δικαιούχους.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις σε νομοθετήματα που θα αφορούν το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων, τονίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει δέσμευση για επιτάχυνση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στο άμεσο μέλλον.
Δόση…
Ουσιαστικά στη συνεδρίαση του ΕWG της 27ης Φεβρουαρίου θα κριθεί το θέμα της εκταμίευσης της εξαμηνιαίας δόσης των περίπου 600 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας, από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Τούτο διότι η πρόοδος της Ελλάδα θα κριθεί ολιστικά. Θα εξεταστεί, δηλαδή, κατά πόσον έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το τέλος του προγράμματος, αλλά και με τις πρωτοβουλίες που έλαβε ή σκοπεύει να υιοθετήσει το επόμενο διάστημα είτε έχουν είτε δεν έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου