Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το γεγονός ότι το 40% με 50% αυτών τελούν υπό καθεστώς προστασίας, σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι στην πλειονότητά τους αφορούν σε πρώτη κατοικία -σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία που ήταν buy to let ή την Ισπανία που επρόκειτο για property developments-, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις τιμές που μπορούν να πιάσουν σε μία ενδεχόμενη πώληση, απειλώντας με «τρύπα» τα κεφάλαιά τους.
«Η Ισπανία έδωσε μόλις πρόσφατα το “πράσινο φως” για τις πρώτες πωλήσεις στεγαστικών, με το τίμημα να “αγγίζει” το 0,50 ευρώ. Εάν πουλούσε στην αρχή της κρίσης, αυτό θα ήταν στο 0,25 ευρώ. Σε σύνολο κόκκινων στεγαστικών, ύψους 28 δισ. ευρώ, τέτοιες τιμές θα μπορούσαν να επιφέρουν “τρύπα” στα κεφάλαιά μας, της τάξεως του 15% με 25%», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου συστημικού ομίλου, εκφράζοντας την πρόθεσή του να εξαντλήσει τη μέθοδο… καρότο και μαστίγιο, ήτοι ρυθμίσεις και πλειστηριασμούς.
«Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούμε πιο ενεργά το μοντέλο Split, το διαχωρισμό, δηλαδή, του δανείου σε δύο μέρη, που υπόσχεται να εξασφαλίσει στους οφειλέτες ένα “κούρεμα” της τάξεως του 30% με 40%. Προς επίρρωση, τα 2/3 των ρυθμίσεων, που έγιναν το τελευταίο διάστημα, ήταν τέτοιου τύπου», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, αυξάνουμε σταδιακά τον αριθμό των ακινήτων που βγάζουμε στον πλειστηριασμό.
Προκειμένου, δε, να μην κηρυχθούν άγονοι, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει… καθησυχαστικά για τους οφειλέτες, “χτυπάμε” εμείς τα ακίνητα». Αξίζει να επισημανθεί πως στη συζήτηση που γίνεται με τους θεσμούς έχει μπει και το ενδεχόμενο της μείωσης -από έξι σε μόλις δύο μήνες- του χρόνου που απαιτείται για την έξωση του ιδιοκτήτη.
Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει τα δύο σχέδια που έχουν ρίξει στο «τραπέζι» των συζητήσεων υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, ο ίδιος σημειώνει πως το μεν πρώτο εξαρτάται από το κόστος της εγγύησης (της προμήθειας, δηλαδή, που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες), θέτοντας ως… ανεκτό ένα επιτόκιο της τάξεως του 2%, και το δε δεύτερο αποδεικνύεται μάλλον δαπανηρό, αφού στερεί εμπροσθοβαρώς τα έσοδα του Δημοσίου από τον αναβαλλόμενο. «Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να ενθουσιαστεί με την ιδέα», καταλήγει.
Νόμος Κατσέλη
«Μόνο εάν βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη θα πεισθούν όσοι έχουν κάνει αίτηση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εξωδικαστικά». Αυτό τονίζει το παραπάνω υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, αποκαλύπτοντας τη δυσκολία που ενέχει η προσπάθεια κυβέρνησης – τραπεζιτών οι εκκρεμείς υποθέσεις να εκπέσουν στην υπό διαμόρφωση νέα πλατφόρμα. Αναφορικά με το διάδοχο καθεστώς, ο ίδιος κρίνει θετική την «αντιγραφή» του μοντέλου «Εστία», επικροτώντας την πρόθεση για διάθεση κονδυλίου ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]