Η οικογένεια από τη Φλώρινα είχε χρέη ύψους 124.000 ευρώ (στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια) προς τραπεζικά ιδρύματα, με τον 50χρονο πατέρα να είναι άνεργος και τη μητέρα να εργάζεται περιστασιακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, η οικογένεια είχε το φορολογικό έτος 2015 εισοδήματα 4.800 ευρώ και το επόμενο φορολογικό έτος μόλις 500 ευρώ.
Επιπλέον, ο πατέρας πάσχει από μυελοϋπερπλαστικό νεόπλασμα του τύπου της πολυκυτταραιμίας και βρίσκεται σε ισόβια χημειοθεραπευτική αγωγή με υδροξυουρία και αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με ασπιρίνη. Επίσης, ένα από τα παιδιά παρακολουθούσε (την εποχή που συζητήθηκε η υπόθεση στα δικαστήρια) μαθήματα σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ενώ ένα άλλο φοιτά στο ΕΠΑΛ Φλώρινας στην ειδικότητα δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Το σκεπτικό
Στην οριστική απόφασή του το Ειρηνοδικείο έκανε δεκτό ότι δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης της ήδη κακής οικονομικής κατάστασης που επικαλέστηκαν και απέδειξαν οι αιτούμενοι, καθώς, όπως επισημαίνει η απόφαση, η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας τους, σε συνδυασμό με τον ισχυρό κλονισμό της υγείας ενός εξ αυτών, δημιουργούν πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των μηνιαίων δαπανών τους. Στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, το δικαστήριο όρισε μηδενικές καταβολές τόσο για το χρονικό διάστημα των τριών ετών που ακολουθεί μετά τη δημοσίευση της απόφασης όσο και για το χρόνο μέσα στον οποίο θα γινόταν η αποπληρωμή των δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία. Πρόκειται για σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο τριών στρεμμάτων.
Αμετάκλητη
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγορική εταιρία «Τσιλώνης – Βογιατζόγλου» («NEWLAW») και, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Βίκτωρ Τσιλώνης, «η υπ’ αρ. 44/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας προχωρεί με εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ρηξικέλευθη νομική προσέγγιση ουσιαστικά σε ολική διαγραφή των οφειλών των αιτούμενων, συνολικού ύψους 124.000 ευρώ, καθώς και στην προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Είναι, απ’ όσο γνωρίζουμε, η μοναδική δικαστική απόφαση που έχει δημοσιευθεί ως σήμερα με τη συγκεκριμένη νομική προσέγγιση και αιτιολογία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση είναι πλέον αμετάκλητη, αφού έχει παρέλθει ο χρόνος άσκησης της έφεσης. «Συνεπώς, μπορεί να αλλάξει μόνο εφόσον συντρέξουν νέες εξαιρετικές συνθήκες στη ζωή των αιτούμενων τα επόμενα τρία χρόνια: Π.χ. αν κερδίσουν το Λόττο μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά το δικαστήριο, έτσι ώστε να αναπροσαρμοστεί η απόφαση με βάση τα νέα οικονομικά τους δεδομένα. Αν όμως κερδίσουν μετά από πέντε χρόνια δέκα παιχνίδια στο Στοίχημα, όχι!», πρόσθεσε και τόνισε ότι είχαν επιβληθεί εξαρχής μηδενικές καταβολές στο στάδιο της προσωρινής διαταγής, οι οποίες διατηρήθηκαν με την πρώτη, μη οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου και τελικώς και με τη δεύτερη και οριστική απόφαση.
Αξιοπρέπεια…
Να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασής του, το Ειρηνοδικείο αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εξάλλου, η κατ’ άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος, πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, θέτει ως όριο της πολιτειακής πράξης, όπως είναι και η δικαστική απόφαση, τη διατήρηση εκείνων των συνθηκών διαβιώσεως του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια, ενώ αν το δικαστήριο στερήσει αυτή τη δυνατότητα στους αιτούντες, τότε προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την ως άνω θεμελιώδη συνταγματική διάταξη, που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]