Ο στόχος είναι να δοθεί «ανάσα» στην αγορά καθώς τα φορο-μέτρα δεν αποδίδουν και τα χρέη συνεχώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ.
Το νέο πλαίσιο, περιλαμβάνει «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων δανείων και των προσαυξήσεων ή προστίμων από οφειλές προς το Δημόσιο με διαδικασίες 2-4 μηνών, αλλά μόνο για βιώσιμες επιχειρήσεις, χωρίς όμως κάποιο άλλο κριτήριο (μέγεθος επιχείρησης, ύψος χρέους κτλ).
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Οι τρεις άξονες
-Θα συσταθεί Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα καταρτίζουν την μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης που ζητά διακανονισμό
-Θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από εκπροσώπους των τραπεζών, του Δημοσίου, των Ταμείων, και ίσως και του υπ. Οικονομίας που θα αξιολογεί το σχέδιο και τέλος
-Θα δημιουργηθούν ειδικά δικαστήρια που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά σε οφειλές και χρέη προς το Δημόσιο, αυτά δεν θα διαγράφονται ως προς το ύψος των κεφαλαίων αλλά ως προς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Ερωτηματικό παραμένει ποιο θα είναι το ύψος των διαγραφών για τα προβληματικά δάνεια, σημείο που θα αποτελέσει και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.