«Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος παρεμβάσεων και δημοσιονομικός χώρος να ελαφρυνθούν κάποια στρώματα. Το νομοσχέδιο θα μπει αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε η κυρία Βάκη.
Όπως διευκρίνισε «από 200 έως 4.700 ευρώ κυμαίνεται το ετήσιο όφελος για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, που θα έλθουν το 2019 […] επίσης προβλέπεται μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλάζοντας και το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης από 20% που ήταν σε 13% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, προβλέπεται μείωση μεταβατικών ασφαλίστρων και για τους νέους επιστήμονες που έχουν έως πέντε έτη δραστηριότητας.
Τι αλλάζει για τους αγρότες
Αντικαθίσταται το άρθρο 40 του νόμου Κατρούγκαλου ώστε το ασφάλιστρο κύριας σύνταξης των αγροτών του πρ. ΟΓΑ να ακολουθήσει νέα μεταβατική περίοδο και να συγκλίνει στο 13,3% και όχι στο 20%. Έτσι διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2019 στο 12%, το 2020 στο 12,67%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Οι ελάχιστες εισφορές διατηρούνται όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες ως έχουν με την υπερ- κατώτατη δηλ. βάση υπολογισμού στο 70% του κατώτατου μισθού και τα ποσοστά ως είχαν.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων σημείωσε: «Είναι σαφές πλέον ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό. Τα δημοσιονομικά μεγέθη ανταποκρίνονται στους στόχους, άρα διά της λογικής δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος περικοπής των συντάξεων και αυτή η συζήτηση αφορά την προσωπική διαφορά παλαιών συνταξιούχων και δεν επιδρά στη μακροβιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι και πλεονασματικό εκεί που ήταν ελλειμματικό».
Τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Σε ερώτηση σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδικάστηκαν από πρωτοδικεία, εξήγησε: «Οι αποφάσεις των πρωτοδικείων σε σχέση με την επιδίκαση αναδρομικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως νομικός πιλότος για ένα γενικευμένο αίτημα ανάκτησης των απωλειών στο ασφαλιστικό, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι και εφικτό. Η νομολογία του ΣτΕ για το ασφαλιστικό, εδώ και μία δεκαετία, θέτει το πλαίσιο και με βάση το πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, όσο και να το θέλει, να επιστρέψει αναδρομικά απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ […] Βασικό σημείο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η οριστική απόφαση του ΣτΕ σε όλες τις διαστάσεις που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα των αποφάσεων και στη συνέχεια θα εκτιμηθούν οι νομικοί περιορισμοί που θα τεθούν από το ανώτατο δικαστήριο».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]