Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση τoυ αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, ενώ οι φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών, που θα δημοσιοποιήσει μεθαύριο, αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Το ελληνικό αίτημα επισήμως δεν συζητήθηκε ούτε ήταν στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο όσο πλησιάζει ο καιρός για τη λήψη της απόφασης τόσο εντείνονται και οι διεργασίες σε επίπεδο θεσμών, αλλά και πολιτικό.
Στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου προβλέπεται να κριθεί η τύχη των συντάξεων και των εξαγγελιών Τσίπρα, η οποία θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:
(α) το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης και σε εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, και
(β) τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την οποία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε ξανά αυστηρό μήνυμα ότι «οι προηγούμενες δεσμεύσεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να γίνουν σεβαστές ή να συζητηθούν με τους θεσμούς».
«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Επί τη βάσει αυτής της συζήτησης, αξιολογούν πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, για να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και αυτό συζητάμε», δήλωσε μετά το χθεσινό Eurogroup ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο. «Ο στόχος του πλεονάσματος δεν αμφισβητείται από κανέναν και η ελληνική κυβέρνηση είναι θετική», τόνισε και ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των έξι χωρών για τα προσχέδια των οποίων ζητήσαμε διευκρινίσεις. Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι, γιατί η Ελλάδα μετέχει πρώτη φορά στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Όπως είχε συμφωνηθεί, η χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα κρατήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, γι’ αυτό ο κ. Σεντένο υποστήριξε ότι δεν έγινε αναφορά στη χώρα μας. Εντούτοις, διαβουλεύσεις υπήρξαν και στο πλαίσιό τους συμφωνήθηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου (αντί για τις 3 Δεκεμβρίου). Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις συστάσεις της για τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης και πιθανότατα μαζί θα παρουσιαστεί και η πρώτη έκθεση για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας
Τις προηγούμενες μέρες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στη βελγική πρωτεύουσα ότι η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μέσα στον Νοέμβριο. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Νοεμβρίου όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Εurogroup εκτάκτως προκειμένου να προετοιμάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών τον Δεκέμβριο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
«Άκυρο» στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν χθες απόλυτα την απόφαση της Κομισιόν, η οποία απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 καλώντας ταυτόχρονα τη Ρώμη να υποβάλει νέο σχέδιο στις Βρυξέλλες μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.
Η χθεσινή εξέλιξη στο Εurogroup, όπου έγινε μια πρώτη διεξοδική συζήτηση για την Ιταλία σε πολιτικό επίπεδο, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι η σκληρή στάση που ακολουθεί η Ρώμη όλο αυτό το διάστημα δεν άφηνε κανένα περιθώριο για διαφορετική μεταχείριση από τις χώρες της ευρωζώνης. Πάντως, χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει τις επόμενες μέρες, προφανώς γιατί δεν αποφασίζει η κυβέρνηση αλλά το δίδυμο Ντι Μάιο-Σαλβίνι.
Ερωτηθείς σχετικά χθες, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι η Κομισιόν περιμένει την απάντηση της Ιταλίας, ενώ ο εποικοδομητικός διάλογος θα συνεχιστεί. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διόρθωση του σχεδίου του προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να κινείται στη λογική του διαλόγου, ενώ χαιρέτισε τη στήριξη που παρείχαν όλα τα κράτη-μέλη στις κινήσεις των Βρυξελλών. «Οι κανόνες που ακολουθούμε είναι σαφέστατοι και αποσκοπούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων όλων των χωρών, είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Τρία έχει καταλάβει ότι η Ιταλία πρέπει να τηρήσει τους κανόνες αυτούς παρουσιάζοντας ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού», τόνισε.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι το πρώτο σχέδιο που απορρίφθηκε δεν ήταν καλό για την Ιταλία γιατί οδηγούσε σε αύξηση του χρέους σε μια χώρα που πληρώνει 65 δισ. ευρώ το χρόνο σε τόκους, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ ανά κάτοικο.
Το σχέδιο προϋπολογισμού που απορρίφθηκε από την Επιτροπή οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος το 2019 στο 2,4% του ΑΕΠ έναντι δέσμευσης για έλλειμμα 0,8% της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρόκειται για μια απόκλιση της τάξης των 1,6 μονάδων, που θεωρείται πολύ μεγάλη για να γίνει αποδεκτή.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]