Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών έχουν διαμηνύσει από τον Σεπτέμβριο ότι η αποδοχή της αναστροφής του μέτρου απαιτεί στοιχεία που να καταλήγουν σε μια «άνετη» επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής μόνο από το σενάριο βάσης που περικόπτει τις συντάξεις, εφαρμόζει τα ψηφισμένα αντίμετρα και φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ.
Το σενάριο προθέσεων, ακόμη και με την αναθεωρημένη μορφή που έστειλε το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, καταλήγει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς, σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Οι Βρυξέλλες, όμως, υπολογίζουν ότι το ελληνικό σενάριο μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να «βγάλει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ.
Επανεξέταση
Αν τα περιθώρια στενέψουν και το «κούρεμα» των μέτρων της Θεσσαλονίκης που έχει προτείνει η Αθήνα δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό τότε μοιραία η αναστροφή του μέτρου θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Αν οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα οριακό, δηλαδή συμφωνηθεί ότι η Αθήνα μπορεί τελικά να πετύχει οριακά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, είναι πιθανό το μέτρο να μην καταργηθεί αλλά να μπει στο «ψυγείο» για να επανεξεταστεί με τον προϋπολογισμό του 2020. Αν όμως κριθεί ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο της και υπάρχει πολιτική συμφωνία για την άρση του μπορεί να εφαρμοστεί αλλά εν μέρει. Να γίνουν δηλαδή περικοπές της προσωπικής διαφοράς παλιών συντάξεων από ένα ύψος και πάνω για να προστατευτούν οι χαμηλότερες.
Προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν την ανάσα τους για τις παρατηρήσεις που θα στείλει η Επιτροπή μέχρι και αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα που θα αφορούν κυρίως το σενάριο με τη μη περικοπή των συντάξεων.
Ιδιο προσχέδιο
Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δικαιολόγησε τα δύο σενάρια του προσχεδίου του προϋπολογισμού λέγοντας ότι είναι η αποτύπωση που απαιτεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: Πρόκειται για ένα σενάριο βάσης με την έως τώρα συμφωνημένη πολιτική και ένα στο οποίο περιγράφονται οι προθέσεις για δημοσιονομικές αλλαγές που θέλει να κάνει το κάθε κράτος μέλος και όχι μόνο η Ελλάδα, επεσήμανε ο ίδιος. «Γράφεται και ακούγεται ότι και το ένα και το άλλο έχει δύο σενάρια. Λάθος. Η μορφή του προσχεδίου όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτή που βλέπετε. Είναι μορφή κλειδωμένη για όλα τα κράτη μέλη και έχει δύο πυλώνες. Πρόκειται για το ίδιο προσχέδιο με την ίδια δομή και τα ίδια μεγέθη», είπε ο κ. Χουλιαράκης. Βεβαίως δεν απάντησε γιατί έστειλε με την ίδια μορφή τον προϋπολογισμό και στο ελληνικό κοινοβούλιο.
«Αδειασμα»
Η τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος παρουσίασε το έγγραφο της γνώμης που εξέφρασε για το προσχέδιο του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στο οποίο γίνεται λόγος για δύο σενάρια. Ο διάλογος των δύο ανδρών προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο κ. Χουλιαράκης κράτησε αποστάσεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού λέγοντας ότι κάνει λάθος.
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Αναθεώρηση
Στο 2,1% η ανάπτυξη το 2017
Στο μεταξύ χθες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε στο 1,5% του ΑΕΠ από 1,4% του ΑΕΠ τον Μάρτιο τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η αναθεώρηση αυτή έγινε λόγω της αναθεώρησης προς τα πάνω των στοιχείων για την ιδιωτική κατανάλωση και προς τα κάτω για τις επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2016 έναντι μείωσης κατά 0,2% που ήταν η εκτίμηση του Μαρτίου.
Η συνολική αύξηση της κατανάλωσης προέκυψε κυρίως από την αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών κατά 0,9% σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έναντι αύξησης 0,1% που καταγραφόταν στην ανακοίνωση του Μαρτίου.
Μικρή επίδραση είχε η αναθεώρηση της αύξησης των εισαγωγών κατά 7,1% έναντι αύξησης 7,2% της πρώτης ανακοίνωσης.
Οι εξαγωγές καταγράφονται και στην πρώτη και στη δεύτερη ανακοίνωση αυξημένες κατά 6,8%.
Οι επενδύσεις καταγράφονται αυξημένες κατά 9,1% έναντι αύξησης 9,9% που κατέγραφε η ανακοίνωση του Μαρτίου.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2017 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2016, έναντι αύξησης 2,0% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2018.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]