Μιλώντας σε κοινό επενδυτών στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να εξηγήσει γιατί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων το 2019 δεν είναι διαρθρωτικό, δηλαδή δεν επηρεάζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, χρησιμοποιώντας το ίδιο… «unfair» επιχείρημα. Κατ’ αρχάς είπε ότι το μέτρο δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους. Οπως εξήγησε, με το νόμο του 2016 (το γνωστό νόμο Κατρούγκαλου) αναμορφώθηκαν όλες οι συντάξεις που θα δίνονταν από τον Μάιο του ίδιου έτους και μετά. Για τους παλιότερους συνταξιούχους, όπως είπε, επειδή είχαν ήδη κάνει το οικογενειακό τους πλάνο διατηρήθηκε το παλαιό επίπεδο των συντάξεων και η διαφορά μεταξύ νέου και παλιού ύψους σύνταξης ονομάστηκε προσωπική διαφορά. «Αυτή την προσωπική διαφορά μάς ζητούν να περικόψουμε», είπε ο υπουργός για να συνεχίσει. «Εμείς λέμε ότι η περικοπή αυτή δεν έχει μόνιμα οφέλη, καθώς… δεν ξέρω πώς μπορώ να το διατυπώσω, αλλά η διαφορά αυτή δεν θα υπάρχει το 2020, το 2030, το 2040, γιατί οι συνταξιούχοι αυτοί δεν θα είναι πια μαζί μας», είπε παραδεχόμενος όμως ότι το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί για το μη «διαρθρωτικό» του μέτρου.
Το ίδιο περίπου είχε πει και πριν από δύο εβδομάδες από τη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο θέμα, είχε ισχυριστεί ότι όσοι είναι πάνω από 70 ετών και παίρνουν σήμερα σύνταξη με προσωπική διαφορά θα «φύγουν» τα επόμενα χρόνια, άρα και αν δεν γίνει η περικοπή των συντάξεων η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν απειλείται.
Η νέα αναφορά του ΥΠΟΙΚ στο θέμα των παλιών συνταξιούχων είχε ως αποτέλεσμα την οξύτατη αντίδραση της Ν.Δ., η οποία σε μια οξεία ανακοίνωση παρατηρούσε ότι αφού η κυβέρνηση υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους καταλήγοντας: «Και δεν ντρέπονται».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και το ΚΙΝ.ΑΛ. με δική του ανακοίνωση σημείωνε: «Ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα και οι υπουργοί του συνεχίζουν. Η λύση του ασφαλιστικού γι’ αυτή την κυβέρνηση περνά μέσα από το τέλος των συνταξιούχων. Αναλγησία και κυνισμός».
Απάντηση
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στο ίδιο ύφος και με την ίδια ένταση κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «Τσαρλαντανισμό». «O κατήφορος της Ν.Δ. δεν έχει σταματημό», τόνιζε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, για να συνεχίσει τονίζοντας ότι το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους είναι αν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019.
«Κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό – πράγμα για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί η Ν.Δ.»μ επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σε πρώτο πρόσωπο ο υπουργός εξηγούσε: «Χθες εξήγησα γιατί είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των συνταξιούχων κι όχι όλους όπως επανειλημμένα έχουν ισχυριστεί η Ν.Δ. και οι εφημερίδες της» για να συνεχίσει τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχων.
«Η Ν.Δ. ας συνεχίσει το δικό της κατήφορο, όπου ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα. Σήμερα έφτασε στον ακραίο τσαρλατανισμό – γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ν.Δ. έχει φτάσει στον πάτο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]