Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ήταν οπαδός της στρατηγικής του εκφοβισμού των Ευρωπαίων με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οπως είπε όμως η στρατηγική ήταν λάθος γιατί ανεξάρτητα από την έντονη ανησυχία που εξέφρασαν οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης οι Γερμανοί υποτίμησαν το κόστος μια τέτοιας εξέλιξης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο δεν έβλεπε τον κίνδυνο αλλά επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας υποστηρίζοντας μια «μικρότερη ευρωζώνη».
Το κόστος
Παρ’ όλα αυτά δεν αναφέρεται στο κόστος αυτής της λανθασμένης στρατηγικής σε σχέση με τη σταθεροποίηση της οικονομίας το 2014. Σε ερώτηση για το κόστος του τρίτου Μνημονίου λέει ότι «για το συμβιβασμό που επετεύχθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου 2015, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απόλυτο άκρο, ειδικά σε ό,τι αφορούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν φεύγαμε από το ευρώ εκείνη τη στιγμή δεν θα ήταν το ίδιο με το να φεύγαμε το 2010», είπε σημειώνοντας ότι ήδη είχε επέλθει δημοσιονομική υποτίμηση κατά 25% και πλέον τα πράγματα ήταν οριακά και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι αν η κυβέρνηση του 2015 δεν έμπαινε σε μια διαπραγμάτευση -παρότι παραδέχεται ότι επλήγησαν πολλοί- τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Νόμος… καρμανιόλα
Μάλιστα ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς και τα λάθη του νόμου Κατρούγκαλου ειδικά στις ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν από το 2016 στους ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το θέμα τονίζει: «Στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων υπήρχαν στρεβλώσεις που έπρεπε να διορθωθούν. Δεν γίνεται να πληρώνεις για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός σου».
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον πρωθυπουργό παραδέχεται εμμέσως ότι δεν είναι «φίλοι» αλλά τονίζει ότι μπορούν και συνεργάζονται: «Με τον Αλέξη είχαμε από το παρελθόν καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μια καλή συνεργασία και στο κυβερνητικό πεδίο» λέει και συνεχίζει: «Θα έλεγα ότι έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών. Και όλα αυτά, με σημαντικές δόσεις χιούμορ… Σε αυτό παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο μας».
Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, απαντά ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν του επιτρέπεται να μην είναι λέγοντας: «Απολύτως. Is the Pope catholic? (σ.σ.: είναι ο Πάπας καθολικός;)».
Περί συντάξεων
Στο ερώτημα των ημερών για το αν θα ανασταλεί τελικά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων για το 2019 επαναλαμβάνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
«Εχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», λέει χαρακτηριστικά.
Επαφές
Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών είχε την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση για το θέμα στο Βερολίνο με αυτούς που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Στο περιθώριο της συνόδου του δικτύου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Ολαφ Σολτς και τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. κ. Πιέρ Μοσκοβισί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσακαλώτος έθεσε το θέμα των μόνιμων ελαφρύνσεων που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση από το 2019, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναστροφή του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια ως το 2022.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]