Η επέκτασή τους για όλους τους εργαζόμενους σημαίνει απλά ότι όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που, παρά τη μείωση, ορίζει η κλαδική σύμβαση, θα βρεθούν μεν κερδισμένοι με μερικά ευρώ παραπάνω. Ομως καμία από τις 4 κλαδικές συμβάσεις δεν έχει αυξήσεις. Αντίθετα, προβλέπουν και αυτές μειώσεις μισθών!!!
Παρά ταύτα, το υπουργείο και η κυβέρνηση πανηγυρίζουν για την επαναφορά συμβάσεων αφήνοντας κατά μέρος το περιεχόμενό τους που κινείται στη «λογική» των Μνημονίων, δηλαδή της μείωσης αποδοχών.
Στα κείμενα και το περιεχόμενο των τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων που επεκτάθηκαν χθες με την υπογραφή της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου αποκαλύπτεται ότι μειώσεις μισθών υπάρχουν και στις κλαδικές συμβάσεις και όχι μόνον στις ατομικές ή τις επιχειρησιακές.
Ποιους αφορούν
Οι 4 κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν περίπου 72.000 εργαζόμενους. Οι περισσότεροι έχουν τις μειώσεις ή το πάγωμα που προβλέπει η κλαδική τους σύμβαση. Ενας μικρός αριθμός, ωστόσο, που θα ωφεληθεί είναι όσοι δεν καλύπτονταν από την κλαδική σύμβαση και είχαν μεγαλύτερες μειώσεις με ατομικές συμβάσεις. Τώρα θα δουν μια κάποια διαφορά αποδοχών με μικρότερες μειώσεις ή πάγωμα μισθών που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.
Τι προβλέπουν
Τα τέσσερα αποσπάσματα των συμβάσεων που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρουν στα μισθολογικά ζητήματα τα εξής:
1 Σύμβαση ΟΤΟΕ-τραπεζών: Προβλέπει διετές πάγωμα μισθών για το 2017 και το 2018, με τις αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων να μένουν στα επίπεδα που είχαν οριστεί και αναπροσαρμοστεί με τη σύμβαση του 2013! Η τότε κλαδική σύμβαση (2013) ήταν η τελευταία που προέβλεπε αυξήσεις αποδοχών στα μισθολογικά τους κλιμάκια, με λήξη το 2015. Οι επόμενες κλαδικές συμβάσεις (2016-2017-2018) διατήρησαν παγωμένους τους μισθούς στο ύψος που είχαν φτάσει το 2015, χωρίς καμία αύξηση. Η σύμβαση ΟΤΟΕ-τραπεζών είναι ντε φάκτο εφαρμοστέα σε όλους τους υπαλλήλους γιατί υπογράφηκε από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alhpa Bank) και από τις Συνεταιριστικές (Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας) που απασχολούν πάνω από το 85% των εργαζομένων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ενώ το όριο για να είναι υποχρεωτική μια σύμβαση είναι να έχουν οι εργοδότες το 51% του συνόλου των απασχολουμένων στον κλάδο τους. Στην περίπτωση της σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων όπου οι εργοδότες εκπροσωπούσαν το 85% και άνω των εργαζομένων, η όποια επέκτασή της ήταν περιττή. Παρά ταύτα, υπάρχει και άλλο ένα αγκάθι που μπορεί να καταστήσει τη σύμβαση κενή περιεχομένου για περίπου 5.000 τραπεζοϋπαλλήλους, για τους οποίους ετοιμάζονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξουν το 2019 και το 2020. Η ρήτρα προστασίας της απασχόλησης από αναδιαρθρώσεις τραπεζών εκπνέει στο τέλος του 2018, που λήγει και η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, και μένει να φανεί αν θα παραμείνει στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί εντός του 2019.
2 Σύμβαση ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων: Είναι μονοετής για το 2018 και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5% για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και για τους παλαιότερους εργαζόμενους. Η σύμβαση που επέκτεινε το υπουργείο ως υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο λέει ότι αν ο μισθός ενός υπαλλήλου είναι μικρότερος από το μισθό που προβλέπει το αντίστοιχο κλιμάκιο της σύμβασης, τότε παίρνει το μισθό του κλιμακίου με μείωση 5%. Για παράδειγμα, υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρίας με 15 χρόνια έχει μικτό μισθό κλιμακίου 1.599 ευρώ. Με τη νέα σύμβαση έχει μείωση 5% και ο μικτός μισθός είναι στα 1.519 ευρώ. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν εξαρχής τη μείωση του 5% στους βασικούς μισθούς του κλιμακίου όπου κατατάσσονται. Η μόνη αύξηση που δίδεται είναι 6,88 ευρώ το μήνα, για όσους έχουν 35ετία και περιμένουν να πιάσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
3 Σύμβαση γραφείων ταξιδίων και τουρισμού: Προβλέπει πάγωμα αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις, με ισχύ ως τον Μάιο του 2019. Παραμένει η ωρίμανση με επίδομα 5% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο ή σε διαδοχικούς εργοδότες του κλάδου και μέχρι τις 6 τριετίες.
4 Σύμβαση πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης: Προβλέπει μηδενική αύξηση και μάλιστα παγώνει και τη μισθολογική εξέλιξη των παλαιότερων εργαζομένων λόγω προϋπηρεσίας! Το πάγωμα μισθών είναι από τη σύμβαση του 2014 και μετά. Η σύμβαση ισχύει από Απρίλιο 2018 μέχρι Σεπτέμβριο 2019.
Ισχύει το ευνοϊκότερο
Να σημειωθεί ότι δεν κινδυνεύουν με μειώσεις οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που έχουν είτε με ατομική είτε με επιχειρησιακή σύμβαση μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που ορίζει η κλαδική σύμβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η ευνοϊκότερη σύμβαση για τον εργαζόμενο και δεν τίθεται θέμα εφαρμογής κλαδικής σύμβασης που περιέχει δυσμενέστερους μισθολογικούς όρους. Η υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής ισχύει μόνον αν τροποποιηθεί επί τα χείρω η ατομική σύμβαση ή όταν λήξει και δεν ανανεωθεί ή ανανεωθεί με χειρότερους όρους η επιχειρησιακή σύμβαση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]