Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης «σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στιγμή, θα έλεγα ακόμα και ιστορική», είπε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Το τέλος της διάσωσης έρχεται σε μία περίοδο που τα ελλείμματα των κρατών-μελών είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ και οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ανάπτυξη. Αλλά καθώς πλησιάζει η 10η επέτειος της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε ατμόσφαιρα εορτασμού.
Ευρωπαίος αξιωματούχος λέει ότι πρόκειται για «την ηρεμία πριν την καταιγίδα». Σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσει την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες σε νέο επίπεδο. Οι διαφωνίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό ενδέχεται να επιβαρύνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρώμης-Ευρωπαίων εταίρων. Η λαϊκιστική κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει τη φορολογία και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες, με κίνδυνο να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες. Η αναμενόμενη σύγκρουση για τα δημοσιονομικά της χώρας θα προστεθεί στην πρόσφατη αστάθεια που προκάλεσε η πτώση της τουρκικής λίρας.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των 5 Αστεριών, Λουίτζι Ντι Μάιο, υποβάθμισε το ενδεχόμενο επίθεσης επενδυτών αυτό το μήνα. Αλλά προειδοποίησε ότι «δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς». Ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει επιλέξει συγκρουσιακή στάση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας αξιοποιεί την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να κερδίσει ζωτικό χώρο. Οι Ευρωπαίοι επαίνεσαν την «έξυπνη» εφαρμογή του συμφώνου από την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο.
Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία θα χάσει τους στόχους ελλείμματος αυτής και της επόμενης χρονιάς, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι «η Ισπανία δεν είναι Ιταλία», με δεδομένο ότι η Μαδρίτη δεν θα παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση μιας προσαρμογής ύψους περίπου 4,5 δισ ευρώ (0,4%). Ωστόσο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ δεν κατάφερε να λάβει την στήριξη του Κοινοβουλίου για το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ιταλία και Ισπανία δεν είναι οι μόνες πηγές ανησυχίας. Παρά την εμπορική εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Γιούνκερ και Τραμπ, οι αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο συνεχίζουν να υφίστανται. Ο αμερικανικός προστατευτισμός συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούμε να προκαλέσει την επόμενη ύφεση. Και αν ακόμη τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη δεν είναι ο στόχος των πυρών του Τραμπ, μπορεί να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες, όπως στην Ιταλία και την Ελλάδα κατά τις τουρκικές αναταράξεις που προκλήθηκαν από την αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου. Οι αναταράξεις στο οικονομικό πεδίο προστίθενται σε μεταναστευτικό και Brexit. Τα κράτη μέλη πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες των «ελεγχόμενων κέντρων».
Αλλά η μεταρρύθμιση των κανόνων ασύλου και η επανεξέταση της αρχής του Δουβλίνου δεν είναι ακόμα εφικτά. Αξιωματούχοι σπεύδουν να τονίσουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα όπως η ψηφιακή οικονομία, και ότι η ΕΕ είναι τώρα εξοπλισμένη με ταμείο διάσωσης και μια ημιτελή τραπεζική ένωση. Αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το «παράθυρο ευκαιρίας» για την ενίσχυση της ευρωζώνης έκλεισε. Καθώς πλησιάζει η 10η επέτειος της οικονομικής κατάρρευσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εύχονται να έχει άδικο ο Γιούνκερ και να μην είναι αργά για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]