Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για αρχική έγκριση -με την επικύρωσή της και από τη Γερμανία- εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Ο ESM στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε καταρχήν την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας (στη Γερμανία). Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει η εκταμίευση σύντομα, πριν από το τέλος του προγράμματος.
Επί της ουσίας τα χρήματα αντί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που είχαν προγραμματιστεί θα εκταμιευτούν στις αρχές Αυγούστου ενώ καθυστέρηση, μικρή μεν αλλά με συμβολική σημασία για την έξοδο στις αγορές, θα έχει και ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.
Πριν όμως προχωρήσουν τα πράγματα στη γερμανική Βουλή και αρθεί το βέτο η Ελλάδα μετά την αρχική δέσμευση του κ. Τσακαλώτου στο Eurogroup της Πέμπτης θα πρέπει να καταθέσει και επισήμως την πρότασή της για «ισοδύναμα» 28 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από κωδικούς των αμυντικών δαπανών. Στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Η Κομισιόν θα προσαρμόσει ανάλογα με την έκθεση συμμόρφωσης και τα κείμενα θα εγκριθούν εκ νέου κοινοβουλευτικά από τη γερμανική Βουλή. Στην ουσία θα επικυρωθούν η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η καταβολή της τελευταίας δόσης από το δάνειο του ESM.
Καλό… Αύγουστο
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τοποθέτησαν την εκταμίευση των 15 δισ. της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος στις αρχές του Αυγούστου. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να καθησυχάσει ότι σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση θα καταστεί εφικτή πριν από το τέλος του Μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι τα 28 εκατομμύρια ευρώ υστέρησης που προκαλεί η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα δεν διαταράσσουν με τίποτα το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ καθώς, όπως επισήμανε, κάθε χρονιά η Ελλάδα καταγράφει ούτως ή άλλως υπεραπόδοση.
Οριστικό τέλος και στο QE
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Ο Πενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε χθες ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι πρόγραμμα.
Χωρίς πρόγραμμα δεν ισχύει η παρέκκλιση (waiver) στα ελληνικά ομόλογα και χωρίς την παρέκκλιση δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στο QE λόγω χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας.
Για την ακρίβεια, ο κ. Κερέ επανέλαβε όσα είχε πει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λίγες μέρες πριν στην Ευρωβουλή, ο οποίος περιέγραψε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρώτον πρέπει να υπάρχει waiver, δεύτερον πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τέλος πρέπει να ληφθούν επισήμως οι αποφάσεις. Πρόσθεσε πως για να υπάρχει waiver πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως η εποπτεία δεν είναι πρόγραμμα.
«Εκλεισαν» τη συζήτηση για μείωση συντάξεων
Εκτός από την αφορμή που έδωσε η Ελλάδα με τη μονομερή ενέργεια για τον ΦΠΑ στα νησιά χθες ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών (πλην του κ. Μοσκοβισί) ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναστροφής των μέτρων για το 2019 -2020.
Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Οπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία της. Ο κ. Ρέγκλινγκ με τη σειρά του ήταν πιο κατηγορηματικός λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα σύνολο δεσμεύσεων και οι δεσμεύσεις αυτές θεωρούνται από τους θεσμούς ως δεδομένες κλείνοντας και κλειδώνοντας όποια συζήτηση για αλλαγές είχε ανοίξει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]