Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ τονίζεται ότι με αυτό το μέτρο, οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η ίδια έχει προτείνει για τον «τροφοδότη» λογαριασμό της επιχείρησης, να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.
Η συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS, βεβαίως και δεν αποτελούν όλα κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς, είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμο της, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Δημόσιο. Η μέχρι σήμερα εφαρμογή μέτρων δέσμευσης-κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα από το στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται. Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει, ώστε να παραγάγει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της. Πέραν δε αυτού, επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατόν να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης».
Δεδομένων αυτών, η ΕΣΕΕ επιμένει στη θεσμοθέτηση ενός ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού, διότι, όπως υποστηρίζει, θα «ξεκλειδώσει» δεσμευμένα ποσά, και θα προκύψουν αμφίπλευρα οφέλη για τα δημόσια έσοδα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Η σημερινή επικοινωνία μου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη θεσμοθέτηση ενός τρεχούμενου λογαριασμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που άλλωστε αποτελεί στοίχημα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού. Η ΕΣΕΕ έχει θέσει σε προτεραιότητα δύο πράγματα σε σχέση με το υπουργείο Οικονομικών: το πρώτο είναι η θεσμοθέτηση και λειτουργία του «τροφοδότη λογαριασμού» επιχείρησης και δημοσίου, και το δεύτερο είναι η βελτιωμένη έκδοση της «ανάσας» των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η ΕΣΕΕ έχει επικαιροποιήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έχει προσδιορίσει όλες τις λεπτομέρειες, χωρίς να αδικούνται οι συνεπείς και ενήμεροι επιχειρηματίες, ώστε ο συνδυασμός των δύο μέτρων να καταστήσει το αποτέλεσμα άμεσο και θετικό. Η ΕΣΕΕ ελπίζει, ότι μετά τις συνεχείς επαφές και πιέσεις, αφενός η Ε.Ε. εξετάζει το αίτημα μας με την Ευρωπαϊκή ορολογία “business running account” και αφετέρου με τη στήριξη του ΥΠΟΙΚ, περιμένει και τους λοιπούς θεσμούς, να εγκαταλείψουν την αυστηρά τιμωρητική στάση τους και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης. Με τις προτάσεις μας επιβεβαιώνουμε το γεγονός, ότι ο Έλληνας μικρομεσαίος δεν θέλει να χρωστάει, θέλει να το παλέψει, δεν θέλει να παραιτηθεί των υποχρεώσεων του και οι θεσμοί οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν».
Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου
Αναφορικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, κατά την ΕΣΕΕ, αντί να συγκροτηθεί ένα νέο κεντρικό συντονιστικό όργανο, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε προτεραιότητα το θέμα του «φορολογικού αθέμιτου ανταγωνισμού», και αναθέτει μεταξύ άλλων, την δίωξη του παρεμπορίου στο ΣΔΟΕ. Σε επίσης σημερινή επικοινωνία του προέδρου της ΕΣΕΕ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Κ. Χρήστου – όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ – επισημάνθηκε το ύψος της «αιμορραγίας» του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου από τη μόνιμη «πληγή» του παρεμπορίου, και επισημάνθηκε ότι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, θα επικεντρωθούν στη διενέργεια ελέγχων για τη πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος από διαφυγόντες δασμούς και λοιπούς φόρους. Επίσης τονίστηκε, ότι εντατικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε εμπορικά-τουριστικά καταστήματα για τον εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή παράνομων προϊόντων «μαϊμού» (τσάντες, μπλούζες, υποδήματα, ρολόγια, αρώματα κ.λπ.), καθώς και σε παζάρια και υπαίθριες αγορές, όπου παρατηρείται υψηλό ποσοστό παραβατικότητας.