Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως τη τήρηση των συμπεφωνημένων είναι ζήτημα αξιοπιστίας, ενώ σχολίασε με νόημα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποδείξει ότι πάντα θέλουν να κάνουν το κομμάτι που τους αναλογεί.
«Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις», είπε.
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε παράλληλα πως είναι «απαραίτητο» να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα ως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία που θα δρομολογεί ολοκλήρωση του προγράμματος.
Είπε πως θα ακολουθήσει μετα-Μνημονιακή εποπτεία η οποία όμως δεν θα ισοδυναμεί με τέταρτο Μνημόνιο. Η Αθήνα πάντως θα οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
«Η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, που επιβεβαιώθηκε στο σημερινό Eurogroup, αποδεικνύει τελικά ότι ‘το κρασί νέρωσε πολύ’», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του Eurogroup.
«Επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων από την κυβέρνηση μειώσεων συντάξεων από το 2019», σημειώνει η ΝΔ, ενώ επισημαίνει πως το πλέγμα μέτρων και δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί αποδεικνύει πως «η ‘καθαρή έξοδος’ από τα προγράμματα είναι μια ακόμη κυβερνητική αυταπάτη».
«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες για τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου που μόνη της ψήφισε και έρχονται σε λίγους μήνες», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης: Χωρίς συμφωνία για το χρέος το Eurogroup – Ζητά νέα ανάλυση για την βιωσιμότητα του
Σεντένο: Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις
“Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
«Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό.
Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση για το θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στη βάση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας της τέταρτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δανείων του προγράμματος προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ , η οποία συνδέεται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η οποία είναι διαθέσιμη ως τα μέσα Ιουνίου.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σύντομα, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει. Πρόσθεσε, ότι σε αυτό το στάδιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους και ότι όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» από όλες τις πλευρές και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι αυτό θα επιτευχθεί. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών».
Επιπλέον, ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και διαπιστώθηκε κάποια «σύγκλιση». Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή να στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ρέγκλινγκ: Ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
Τέλος, ο επικεφαλής το Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για ένα ακόμα δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]