Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία για το χρέος το Eurogroup – Ζητά νέα ανάλυση για την βιωσιμότητα του

Αυτό είναι το Τεχνικό Μνημόνιο: Περικοπές συντάξεων, «ψαλίδι» στο αφορολόγητο

Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έληξε το σημερινό Eurogroup αλλά ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο φάνηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα λέγοντας πως επειδή «όλοι θέλουμε την παρουσία του ΔΝΤ, θα βρούμε τρόπο να το αποφασίσουμε θετικά τις επόμενες μέρες».

«Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό.

Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση για το θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στη βάση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας της τέταρτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δανείων του προγράμματος προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ , η οποία συνδέεται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η οποία είναι διαθέσιμη ως τα μέσα Ιουνίου.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σύντομα, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει. Πρόσθεσε, ότι σε αυτό το στάδιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους και ότι όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Μοσκοβισί: Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup Ιουνίου

Την αισιοδοξία του πως θα επιτευχθεί συμφωνία στο eurogroup της 21ης Ιουνίου, εξέφρασε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί «Κάναμε μεγάλη πρόοδο, δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου αλλά είμαι αισιόδοξος πως τον Ιούνιο θα έχουμε συμφωνία».

«Καλωσορίσαμε την τεχνική συμφωνία που επετεύχθει το Σάββατο, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει η Ελλάδα κάνει το κομμάτι της δουλειάς που της αναλογεί και αυτό θα οδηγήσει τους πιστωτές να διαβεβαιώσουν για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.

«Και αυτό αναμφισβήτητα είναι κάτι που πρέπει να φτάσουμε και να γίνει πρόοδος μέχρι τις 21 Ιουνίου», ανέφερε.

«Η συμφωνία πρέπει να γίνει δεκτή από τα κράτη μέλη και από τα “μάτια” των αγορών. Αυτό το πακέτο μέτρων θα κάνει το χρέος βιώσιμο και μόνον έτσι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα θα τραβήξει επενδύσεις, θα δημιουργήσει δουλειές και αυτός είναι στόχος μας», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί

Λεμέρ: Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος τον Ιούνιο

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ικανοποίηση για τα ελληνικά μέτρα στήριξης από το Eurogroup – Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας

Μιχάλης Μάρδας

Eurogroup: Συμφωνία να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη

Μιχάλης Μάρδας

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου

Tinad

Ο Μητσοτάκης «διέλυσε» ακόμη ένα fake news του Τσίπρα – Τι είπε για το Eurogroup και το πλεόνασμα

Ανδρέας Ντίνης

Eurogroup: Έγκριση εκταμίευσης 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tinad

Eurogroup: Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

«Ναι» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Tinad

Ρέγκλινγκ: Εξοικονόμηση ως και 800 εκατ. ευρώ μέσω ESM για την Ελλάδα

Tinad

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία την πανδημία – Το χρέος της είναι διαχειρίσιμο

Evanthia Karra