Το θέμα είχε συζητηθεί «περιφερειακά» πριν από λίγους μήνες, όταν προέκυψε η ιδέα να μετατραπεί το παρατημένο γήπεδο μπιτς βόλεϊ σε δικαστικό μέγαρο. Χθες όμως επανήλθε με θόρυβο, καθώς η κυβέρνηση το περιέλαβε σε τροπολογία η οποία μαζί με άλλες κατατέθηκαν στη Βουλή και προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης λόγω μεθόδευσης. Η τροπολογία που απεσύρθη κατόπιν των αντιδράσεων, με την υπόσχεση να επανακατατεθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
– Παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής χωρίς αντάλλαγμα και για 40 χρόνια «προς διαχείριση και εκμετάλλευση» δημόσια έκταση 487,4 στρεμμάτων μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις που βρίσκεται στον Φαληρικό όρμο και είχε περιγραφεί σε νόμο του 2005 για την αδειοδότηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
– Το σχέδιο ανάπλασης της έκτασης αυτής, η οποία χονδρικά εκτείνεται ανάμεσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο είχε υλοποιηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ρέντζο Πιάνο, παράλληλα με το σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου.
– Ενώ τα έργα στον πρώην Ιππόδρομο προχώρησαν και βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης, η τεράστια αυτή παράκτια έκταση έμεινε όλο αυτό το διάστημα κυριολεκτικά να ρημάζει και να συγκεντρώνει μπάζα και σκουπίδια άγνωστης προέλευσης. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο σχεδιασμός πέρασε σε νόμο του 2013, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, καθώς βγήκε από το ΕΣΠΑ (μαζί με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου) και το Δημόσιο δεν είχε χρήματα να το υλοποιήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει τώρα να βγάλει στον αέρα διαδικασίες συμβασιοποίησης έργων με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι μέρος των 340 εκατομμυρίων που βρήκε ως αποθεματικό από την προηγούμενη διοίκηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα έργα αυτά θα αφορούν μεταξύ άλλων:
1) Παράλληλη μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς την κατεύθυνση της θάλασσας στο τμήμα της που συνδέει τον κόμβο Συγγρού με τον κόμβο της εθνικής οδού.
2) Κατασκευή εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων στη θέση της σημερινής παραλιακής λεωφόρου για την προστασία της πόλης από φαινόμενα που συνδέονται με την εκβολή εκεί των ποταμών Κηφισού και Ιλισού.
3) Έργα αναψυχής διαφόρων μορφών όπως, ανάπλαση του γηπέδου μπιτς βόλεϊ, ανακατασκευή του «γραμμικού κτιρίου» που καλύπτει έκταση 27.000 τ.μ. κατά μήκος εκατοντάδων μέτρων ακτής, της ναυταθλητικής μαρίνας και χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (πάρκα), πολιτισμού (π.χ. κινηματογράφους) και αθλητισμού (γήπεδα τένις, 5×5 κ.λπ.).
Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει δημοσιοποιήσει τις ακριβείς της προθέσεις, αλλά εκτιμάται ότι τέτοιας έκτασης έργα απαιτούν σημαντικά κεφάλαια. Ακόμη και αν διαθέσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ, αυτά θα είναι δύσκολο να φανούν επαρκή, οπότε θα αναζητηθούν κεφάλαια από άλλες πηγές. Παράγοντες της περιφέρειας αρνούνται να ακολουθήσουν τη λογική της σύμπραξης με ιδιώτες και μιλούν για «μόχλευση» κεφαλαίων ή σύμπραξη με άλλους φορείς που θεωρούνται δημόσιοι.
Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα τέθηκε εκτάκτως από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση και στην ολιγόλογη απάντησή του ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάνταης, είπε μόνον ότι τα έργα θα διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, ότι οι χρήσεις γης ορίζονται σαφώς από το 2013 και ότι η περιφέρεια διεκδίκησε την υλοποίηση και η κυβέρνηση «ευτυχώς την άκουσε».
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί