Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν σήμερα η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που αναμενόταν για το 2017.
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 και να τον διατηρήσει το 2019.
Οσον αφορά το χρέος/ΑΕΠ το 2017 βρέθηκε στο 178,6% και να μειωθεί περισσότερο το 2018 στο 177,8% και στο 170,3% το 2019.
«Αναμενόμενο γεγονός» χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών την επί τα χείρω αναθεώρηση του ποσοστού ανάπτυξης (1,9%) για το 2018.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η αναθεώρηση αποδίδεται αφενός στην αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού μεγέθυνσης για το δ΄ τρίμηνο του 2017 αλλά και στον χαμηλότερο ρυθμό ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017.
Σύμφωνα, επίσης, με τους ίδιους κύκλους, σημαντικά στοιχεία για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνιστούν οι ακόλουθες προβλέψεις:
– Για το 2018 η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
– Για το 2019 προβλέπεται επίσης η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5 % του ΑΕΠ) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, το οποίο βάζει τέλος στα σενάρια που θέλουν παράταση της λιτότητας για το 2019 και 2020.
– Τέλος, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα (από 21,5% στο 20,1 %) το 2018 και θα πέσει στο 18,4% το 2019, για πρώτη φορά μετά το 2011.
Tσακαλώτος: Δεν θα ζητήσουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις
Από εκεί και πέρα στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι η Γερμανία ζητεί η ελάφρυνση του χρέους να δίδεται υπό όρους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ο Υπουργός είπε ότι με τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και ότι αυτό που ζητάει είναι κόντρα στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.
Ερωτηθείς ωστόσο αν μπορεί να υπάρχουν και κάποια κράτη μέλη του Eurogroup που μπορεί να συμφωνούν με τη γερμανική πλευρά ο υπουργός δεν το απέκλεισε.
Για «τρομερή διαστρέβλωση» των όσων έχουν ειπωθεί αναφορικά με το καθεστώς με το οποίο θα είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία μετά από τον Αύγουστο και το τρίτο μνημόνιο έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο κομματικό ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η παρακολούθηση της Ελλάδας από τους δανειστές θα είναι εντονότερη από τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνιο. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Τσακαλώτου στην ερώτηση για τις «τρεις-τέσσερις επισκέψεις μετά το πρόγραμμα» που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. Έχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα) ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση. Υπάρχει τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις «επισκέψεις» και αυτοί λένε τέσσερις «αξιολογήσεις». Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα».
Αναφορικά με τα υψηλά πλεονάσματα είπε ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση στο χρέος, την μεταμνημονιακή εποχή και «που θα κάτσει η ατζέντα Μακρόν» που υποστηρίζει ότι έχει δοθεί στην ΕΕ πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα.
Ακόμα, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης για την δ’ αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το το καλύτερο νέο από το Eurogroup είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου. Όπως είπε όσο πιο γρήγορα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλύτερα, υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]