Στο τραπέζι του γνωστού ως Washington Group θα αναζητηθούν πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, με το ΔΝΤ να πιέζει τη Γερμανία να ρίχνει ξανά την «μπάλα στην κερκίδα» και την Κομισιόν να θεωρεί «όνειρο θερινή νυκτός» μια συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου.
Το ΔΝΤ, μετά τις αναθεωρήσεις που έκανε στις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προσέρχεται με τη διάθεση να μην υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, εμμένοντας σε μια γενναία λύση εδώ και τώρα για την Ελλάδα.
Στη χθεσινή της συνέντευξη εν όψει της έναρξης των εργασιών της εαρινής συνόδου, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και σε ερώτημα αν το ΔΝΤ σκοπεύει να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα δεν απόφυγε την έμμεση κριτική στις επιλογές που έγιναν στο πρόγραμμα του ESM, ενώ εκφράστηκε θετικά για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι ο ελληνικός λαός υπέμεινε 8 χρόνια σκληρών πολιτικών, αλλά η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή της θέση και έφερε ως παράδειγμα την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
«Αν παρατηρήσει κανείς την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα δει ότι έχει μειωθεί κάτω από το 4%. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές βλέπουν πλέον καλύτερα την Ελλάδα», είπε η κ. Λαγκάρντ.
Παραδέχθηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία ξεπέρασαν τις προβλέψεις του Ταμείου, αν και παράλληλα σημείωσε ότι ορισμένα «δραστικά μέτρα» δεν ελήφθησαν με τη συνηγορία του Ταμείου. «Εμείς δεν υποστηρίξαμε και δεν θέλουμε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών. Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν ήταν ξεκάθαρη. «Δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν το Ταμείο σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν πήρε σαφή θέση, λέγοντας απλώς ότι θέλει να βοηθήσει και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί εντός του πλαισίου λειτουργίας του, υπονοώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ.
Ο ευρωπαϊκός Βορράς
Την ίδια ώρα, η Γερμανία προσέρχεται μαζί με τα εναλλακτικά σενάρια του ESM αλλά και την πεποίθηση ότι η γαλλική λύση για σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης θα πρέπει να αποδίδεται έναντι μιας σφικτής ατζέντας μεταρρυθμίσεων.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα. Στην κατεύθυνση αυτή η γερμανική πλευρά έστειλε εμμέσως ένα μήνυμα με το δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung», σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.
Με τη Γερμανία συντάσσονται Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Σλοβακία, οι οποίες όμως δεν συμμετέχουν στο Washington Group.
Ο ευρωπαϊκός Νότος και ειδικότερα η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στην Οάδα της Ουάσιγκτον και θα έχουν ρόλο στις συζητήσεις, προσέρχονται με μια λύση για το χρέος που βρίσκεται πιο κοντά στα δεδομένα του ΔΝΤ. Δηλαδή μια συνολική λύση στην οποία θα συμμετέχει και η γαλλική λύση και θα εφαρμοστεί αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος.
Την ίδια ώρα ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου έκανε την εκτίμηση ότι το η υπόθεση του ελληνικού χρέους «είναι σε καλό δρόμο». Λίγο νωρίτερα ο κ. Λιου είχε κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την αναμόρφωση της ευρωζώνης. Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Ονειρο θερινής νυκτός η λύση ως τις 21 Ιουνίου
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν, η οποία θα συμμετέχει στις συζητήσεις για το χρέος και διά στόματος του επιτρόπου αρμοδίου για τα οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνει ότι πλέον αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» η ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
Σε ομιλία στο Peterson Foundation στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι για να είναι επιτυχημένη η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα απαιτείται η εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Πρώτον, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτή δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική όσο η τρίτη αξιολόγηση, είπε ο κ. Μοσκοβισί, αλλά «κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο», όπως τόνισε με νόημα ο Γάλλος επίτροπος.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η επίσκεψη των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί από το Εurogroup του Μαΐου.
Δεύτερον, θα χρειαστεί μία συμφωνία μετά τη λήξη του προγράμματος που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.
Τρίτον, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη για ένα αξιόπιστο μελλοντικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, «που σχεδιάζεται και ανήκει στην Ελλάδα», όπως είπε, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες της Ελλάδας.
Πυκνή η ατζέντα
Στο μεταξύ, με το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο υπό μάλης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι θα είναι απόντες από τις συζητήσεις κορυφής για το χρέος, θα έχουν από σήμερα σειρά συναντήσεων στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Το πρόγραμμα των δύο υπουργών θα είναι βαρύ, αφού αύριο το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων δανειστών. Συγκεκριμένα θα έχουν συναντήσεις στις 3:14 ώρα Ελλάδας με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στις 4 με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στις 4:40 με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και στις 9 το βράδυ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Το Σάββατο θα είναι η ημέρα του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής του θα συναντηθούν στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδας με την Κριστίν Λαγκάρντ και στις 3:45 με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]