Κρίσιμα στοιχεία για πρόσωπα που μέσω της UBS έχουν αποφύγει φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με δικαστικές Αρχές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και επικεντρώνουν, πλέον, την έρευνά τους σε διευθυντικά στελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας που διενεργείται, οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης έκαναν πριν λίγο καιρό ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ, όπου εξέτασαν, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, ο οποίος φέρεται να τους έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις «τεχνικές» που ακολουθούνταν, ώστε να φοροδιαφεύγουν μεγάλοι πελάτες της ελβετικής τράπεζας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η «έφοδος» στο σπίτι του κ. Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS, στις 4 Ιουλίου, που αποκάλυψαν οι Financial Times και η κατάσχεση ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων, είναι η πρώτη από μία σειρά ενεργειών που έχουν σχεδιάσει οι εισαγγελείς για την πλήρη διερεύνηση των «λιστών φοροδιαφυγής».
Ο κ. Σκλαβούνης παρέμεινε επιτελικό στέλεχος της τράπεζας μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε, από την κυβέρνηση Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου παρέμεινε έως το 2015. Ακολούθως ορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Όπως εκτιμάται, το κατασχεθέν υλικό από την οικία του κ. Σκλαβούνη θα μελετηθεί εξονυχιστικά από τους εισαγγελείς υπό το πρίσμα του «πολύτιμου Know how» που αποκόμισαν, μετά την πολύωρη κατάθεση που έλαβαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κρίσιμος μάρτυρας, για τον οποίο οι δύο εισαγγελείς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, είναι το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας Bradley Birkenfeld, πους εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής εκατοντάδων προσώπων που είχαν ως καταθέτες ή επενδυτές «καταφύγει» στην UBS. Το πρώην στέλεχος, μάλιστα, φέρεται, μετά την αποφυλάκισή του, να έλαβε, για επιβράβευση, πληρωμή ως σημαντικός πληροφοριοδότης για ζητήματα φοροδιαφυγής, ποσό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογο με τα ποσά που εισέπραξε η αμερικανική Πολιτεία με τη δική του βοήθεια. Ο μάρτυρας που εξέτασαν οι δύο εισαγγελείς φέρεται να έδωσε το 2008 τόσο κρίσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές, ώστε μεγάλο μέρος τους αποτέλεσε βασικό όπλο της έκθεσης που συνέταξε η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, βάσει της οποίας, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές, καταβάλλοντας πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο πρώην επιτελικός υπάλληλος έχει περιγράψει τον τρόπο, με το οποίο η UBS, μέσω κορυφαίων στελεχών της, καθοδηγούσε πελάτες πολλών χωρών, όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν πως με την πλήρη αξιοποίηση όλων των στοιχείων που συλλέγουν από την έρευνα τους θα «χτίσουν» ένα ισχυρότατο νομικό επιχείρημα, ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.