Συγκεκριμένα, έφοδο στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS και πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρήστου Σκλαβούνη, πραγματοποίησαν οι αρχές στις 4 Ιουλίου, στα πλαίσια ερευνών κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και Cds.
Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της UBS στην Ελλάδα, μέχρι την τοποθέτηση του από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διέθετε τα κεφάλαια για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Σκλαβούνης υπήρξε για πολλά χρόνια investment banker της UBS στην Ελλάδα, μέχρι που το 2013 διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από το ΤΧΣ το Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Greeks raid home of former UBS banker https://t.co/jukNMvd5Xa
— Financial Times (@FinancialTimes) July 19, 2016
H έρευνα εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια, να έρθουν στο φως τα μυστικά των ελβετικών τραπεζών και να αποκαλυφθούν, όσοι κρύβουν χρήματα εκεί, χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ενεργά και οι ελληνικές αρχές, καθώς είναι ένα ζήτημα που «καίει» την Ελλάδα και για ηθικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο κ. Σκλαβούνης στον οποίο δεν αποδόθηκαν κατηγορίες, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έφοδο ή την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Η έρευνα των ελληνικών αρχών βασίζεται στα στοιχεία που πήρε η χώρα με το CD από το παράρτημα της UBS στη Γενεύη, το οποίο είχαν αγοράσει οι γερμανικές αρχές το 2012 και στη συνέχεια μοιράστηκαν το περιεχόμενό του με την Αθήνα.
Με τη διασταύρωση αριθμών και ημερομηνιών γεννήσεων, εντοπίστηκαν 1.000 περίπου ύποπτοι για φοροδιαφυγή, κατά τις ίδιες πηγές. Από αυτούς, ήδη κάποιοι έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό με το ελληνικό κράτος.
Η έρευνα ωστόσο αφορά και το ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και επιδιώκει πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία από τα γραφεία της τράπεζας σε Ζυρίχη και Λουγκάνο, αλλά και το Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.
Η ίδια η UBS με ανακοίνωσή της, πάντως, σημειώνει λακωνικά ότι «δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας οι ελληνικές Αρχές σε σχέση με κάποια έρευνα για την UBS».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να εντοπίσει πλούσιους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν, με τη βοήθεια ελβετικών τραπεζών. Στόχος είναι αφενός, η αύξηση των εσόδων, αφετέρου η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, καθώς την ώρα που κάποιοι φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι Έλληνες πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας, λόγω των μνημονίων.
Όλγα Γεροβασίλη για δημοσίευμα των FT σχετικά με τράπεζα UBS
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της έρευνας στο σπίτι του πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ και της UBS στην Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.
«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει: «η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».