Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΣ, μαζί με την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ την 27η Μαρτίου θα γίνει και «τροποποίηση της Σύμβασης Παροχής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα», δηλαδή της σύμβασης για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 μαζί με το Μνημόνιο ΙΙΙ. Οπως διευκρινίζει ο ΕΜΣ, η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης είναι αναγκαία γιατί πλέον έχει ενεργοποιηθεί το λεγόμενο «υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων», δηλαδή η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας. Η τροποποίηση «θα προβλέπει ότι η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής της δανειακής σύμβασης και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής, όπως προβλέπεται από την αρχή του προγράμματος».
Στην ανακοίνωση του EMΣ δεν αναφέρεται ποιες θα είναι αυτές οι υποχρεώσεις, ωστόσο αν ρίξει κανείς μια ματιά στο αρχικό κείμενο του Μνημονίου ΙΙΙ που υποχρεώθηκε να υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα διαπιστώσει ότι προβλέπεται η διάθεση του 50% από το ήμισυ των εσόδων του «υπερταμείου» για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Δηλαδή το ¼ των εσόδων του υπερταμείου από τις αποκρατικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα διατίθεται για την εξόφληση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Αλλά και το «πακέτο» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί εντός του Μαρτίου και του άλλου 1 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί πολύ αργότερα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου θα συνοδεύεται από ασφυκτικούς όρους, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του ΕΜΣ, τα οποία θα εγκριθούν κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού την 27η Μαρτίου.
Στην πρόταση του ESM για τους όρους καταβολής της δόσης επισημαίνεται ότι αναμένεται να εκταμιευθούν 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο φάσεις:
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
1. Η πρώτη εκταμίευση θα είναι ύψους 5,7 δισ. ευρώ (3,3 δισ. για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, 0,5 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων).
2. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ «θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών» και «μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά». Οι εκταμιεύσεις και το μέγεθος κάθε εκταμίευσης «θα εξαρτώνται από το αν θα κριθούν ικανοποιητικές οι επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με τη μείωση του υπολοίπου των οφειλών».
Ο EΜΣ επισημαίνει ότι θα υπάρχει και «έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών». Θα κριθεί δηλαδή η εκταμίευση του ποσού από μια «ευνοϊκή εκτίμηση» για την πορεία τους.
Επιστροφή χρημάτων
Για το σύνολο των δόσεων που θα αποπληρώνουν οφειλές προς ιδιώτες ορίζεται επίσης ότι:
- Η Ελλάδα θα στέλνει κάθε μήνα στοιχεία για τη χρήση της δόσης.
- Ο EΜΣ θα μπορεί να απαιτήσει ένα πρόγραμμα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εάν το υπόλοιπο παραμείνει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πάνω από ένα ορισμένο όριο.
- O EΜΣ θα έχει και το δικαίωμα να επανακαθορίσει τη χρήση του υπολοίπου της δόσης ή «να απαιτήσει την επιστροφή του», εάν υπάρχει καθυστέρηση άνω των 3 μηνών.
- Ως η τελευταία ημερομηνία διαθεσιμότητας για το 2ο πακέτο υποδόσεων (αυτό του 1 δισ. ευρώ) ορίζεται η 15η Ιουνίου 2018.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]