Ποια πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα «ξεκλειδώνουν» τα 26 νέα τμήματα του Ιδρύματος αλλά και ποια ειδικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά για την εισαγωγή των υποψηφίων. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με μεγάλη καθυστέρηση κι ενώ «τρέχουν» οι προθεσμίες για τις αιτήσεις-δηλώσεις των πανελλαδικών. «Αγνωστος Χ» παραμένει ο αριθμός εισακτέων για το νέο Πανεπιστήμιο, που αναμένεται τις επόμενες μέρες.
Η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου με την ταυτόχρονη κατάργηση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά αλλάζει και πάλι τα δεδομένα στις βάσεις των σχολών και αναμένεται με ενδιαφέρον η ζήτηση που θα εκδηλωθεί από τους υποψήφιους μαθητές.
Αν και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει το συνολικό αριθμό εισακτέων, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει αποκαλύψει ότι ο αριθμός εισακτέων στο νέο Ιδρυμα θα είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τους πρωτοετείς των δύο ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι μέχρι πέρσι τα δύο τεχνολογικά Ιδρύματα δέχονταν περίπου 4.500 εισακτέους κάθε χρόνο, ενώ και τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το ποσοστό εισαγωγής στο νέο Ιδρυμα μόνο για φέτος θα είναι 10%.
Τα «μυστικά» ανά πεδίο
1ο Επιστημονικό Πεδίο – Ανθρωπιστικών Σπουδών: Χωρίς απώλειες παραμένει το 1ο επιστημονικό πεδίο στην Αθήνα, καθώς «χάνει» τέσσερα τμήματα από την κατάργηση του ΤΕΙ Αθήνας, τα οποία αντικαθίστανται από τέσσερα νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Οι υποψήφιοι αυτού του πεδίου, με εξεταζόμενα μαθήματα Αρχαία, Ιστορία, Γλώσσα και Λατινικά, έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε δύο σχολές, τη Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και την Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Δικαίωμα εισαγωγής έχουν και στο νέο τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, που είναι ανοιχτό από όλες τις κατευθύνσεις.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Από τα 22 τμήματα των δύο ΤΕΙ, μόλις 15 τμήματα δίνονται για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου. Οι υποψήφιοι με εξεταζόμενα μαθήματα Φυσική, Χημεία, Γλώσσα, Μαθηματικά έχουν πρόσβαση σε τρεις από τις πέντε σχολές του νέου Πανεπιστημίου και ειδικότερα στη Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και στην Επιστήμη Τροφίμων. Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται για το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής θα πρέπει να εξεταστούν και σε δύο ειδικά μαθήματα, το ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας: Σε 10 τμήματα από τα 15 των δύο καταργημένων ΤΕΙ έχουν δικαίωμα πρόσβασης όσοι εξεταστούν πανελλαδικώς στα μαθήματα Φυσική, Χημεία, Γλώσσα και Βιολογία. Το 3ο επιστημονικό πεδίο τους ανοίγει τμήματα από τρεις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τις Επιστήμες Υγείας, την Επιστήμη Τροφίμων και μία από τις σχολές Μηχανικών. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών έχουν πρόσβαση τόσο από το 2ο όσο και από το 3ο επιστημονικό πεδίο σε τρία τμήματα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών και Μηχανικών Βιοϊατρικής.
4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής: «Ψαλίδι» κατά 50% έχουν οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου στα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, μέχρι πέρσι είχαν δικαίωμα εισαγωγής σε 18 τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ενώ στο νέο Πανεπιστήμιο μόλις σε εννέα τμήματα. Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν στα μαθήματα Μαθηματικά, Γλώσσα, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών Προσανατολισμού) και ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) ανοίγουν εννέα τμήματα από τρεις σχολές, την Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, τη Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και τη Μηχανικών. Σημειώνεται ότι για την εισαγωγή στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξεταστούν σε ένα από τα εξής ειδικά μαθήματα: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ή ιταλικά.
Τα 26 τμήματα
1ο πεδίο:
- Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφορικής
- Κοινωνικής Εργασίας
2ο πεδίο:
- Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
- Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
- Μηχανολόγων Μηχανικών
- Ναυπηγών Μηχανικών
- Πολιτικών Μηχανικών
- Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
3ο πεδίο:
- Βιοιατρικών Επιστημών
- Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
- Εργοθεραπείας
- Μαιευτικής
- Νοσηλευτικής
- Φυσικοθεραπείας
4ο πεδίο:
- Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Διοίκησης Τουρισμού (ειδικό μάθημα ξένη γλώσσα)
- Λογιστικής και χρηματοοικονομικής.
Εισαγωγή από πολλά πεδία:
- Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία: Εισαγωγή από 1ο, 2ο, 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
- Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: Εισαγωγή από 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο
- Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών: Εισαγωγή από 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο
- Μηχανικών Βιοϊατρικής: Εισαγωγή από 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο
- Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας (ειδικό μάθημα ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο): Εισαγωγή από 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
- Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής: (ειδικό μάθημα ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο): Εισαγωγή από 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
- Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και παραγωγής: Εισαγωγή από 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
- Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών: Εισαγωγή από 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
- Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών: Εισαγωγή από 1ο, 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]