«Προς το παρόν βλέπουμε πως το ΔΝΤ θελει να ενεργοποιήσει το προγράμμα του αλλά αυτό δεν έχει ακομη κλειδώσει . Η μπάλα ειναι στο μέτωπο του ΔΝΤ που πρεπει να γίνει πιο ρεαλιστικό στο ζητήμα του χρεους για να έρθει πιο κοντα σε αυτα που έχει ορίσει το Eurogroup», είπαν και διευκρίνισαν πως εάν υπάρξει πρόγραμμα του Ταμείου θα είναι δίμηνο και θα εκπνεύσει με το πρόγραμμα του ESM.
Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνισαν ότι υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά, είτε διορίζεις φίλους του Υπουργού.
Για τα 88 προαπαιτούμενα είπαν πως τα πλέον ευαίσθητα και χρονοβόρα μέτρα σχετίζονται με το αφορολόγητο και τα αντίμετρα όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά προβλέψεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Κομισιόν, έχοντας εντολή από τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να κρατήσει μια πολιτική γραμμή η οποία είναι η εξής: Δεν πρέπει να χτιστεί ένα πλαίσιο με πολλές ρήτρες, γιατί ούτε οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά αλλά ούτε η ελληνική κυβέρνηση.
Ενα νέο πλαίσιο με πολλούς όρους (conditionality) θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, ανέφερε η πηγή.
Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να πάμε στο μοντέλο της «κακής τράπεζας» (bad bank) για το εγχώριο σύστημα πηγές της Κομισιόν ανέφεραν: «Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό το σενάριο της κακής τράπεζας. Δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Σε ότι αφορά την είδηση το FDP λέει όχι στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν με νόημα πως το κόμμα των Φιλελευθέρων «ευτυχώς δεν είναι στη γερμανική κυβέρνηση».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]