Ετσι διαγράφεται το σκηνικό για «επόμενη μέρα» και χρέος 100 μέρες πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς ουρές τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Την «κλεψύδρα» της αντίστροφης μέτρησης γύρισε επίσημα ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο Eurogroup της Δευτέρας που, παρά τις μέχρι πρότινος προσδοκίες, δεν συζήτησε το ελληνικό χρέος περιμένοντας η Γερμανία να μπει επισήμως στη σχετική διαπραγμάτευση.
Χθες μιλώντας σε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες έδειξε με περισσότερη έμφαση τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την Ελλάδα τονίζοντας ότι φέτος δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε το Πάσχα προκειμένου να μπορέσουμε να κλείσουμε την τέταρτη αξιολόγηση και να φτάσουμε σε λύση-πακέτο για χρέος και επόμενη μέρα μέχρι και τις 21 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα το παρασκήνιο των επαφών που γίνονται με σημείο αναφοράς τις Βρυξέλλες και την ομάδα των τεχνοκρατών του ΕWG για το χρέος σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ δείχνει ότι η Γερμανία, που έως τώρα παρακολουθούσε, έρχεται για να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το Βερολίνο να μη δέχεται τη γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Το ουσιαστικό επιχείρημα είναι ότι η πιο «χαλαρή» αποπληρωμή θα ανακόψει την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων σε κόκκινα δάνεια, δημοσιονομική εξυγίανση και αποκρατικοποιήσεις. Τυπικά, έως τώρα, το επιχείρημα είναι ότι η γαλλική πρόταση δεν περιλαμβάνεται στα όσα δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2017 για το ελληνικό χρέος.
Την ίδια ώρα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιμένουν ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται περισσότερα μέτρα για την ελάφρυνσή του από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται και στην αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης της Ε.Ε. για την τρίτη αξιολόγηση που άνοιξε και το δρόμο για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, χθες ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε εκδήλωση του Deree College εμφανίστηκε υπέρ της άμεσης και γενναίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, έκανε και ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι ήταν λάθος εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς που καθυστέρησε τόσο πολύ να δρομολογήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ενα ακόμη δύσκολο σημείο το οποίο αποκάλυψε ο ίδιος μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αφορά το σχέδιο ανάπτυξης που έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει η Ελλάδα μέχρι το Πάσχα. Οπως είπε, το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα περιέχει και στόχους για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και στη λύση για το χρέος. «Συνεπώς θα πρέπει να αξιολογηθεί και από μας», κατέληξε.
Στάση αναμονής
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το ΔΝΤ, το οποίο ανέβαλε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος περιμένοντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι διατηρεί τις αποστάσεις του από τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα επιμένοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ για το 2019 και μακροπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ. Αν και θεωρητικά αναμένει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2018, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή της περικοπής του αφορολογήτου μαζί με αυτήν των συντάξεων το 2019 και αναβολή των αντίμετρων τουλάχιστον μέχρι και το 2023, όπως ζητούσε και στο πρόγραμμα εν αναμονή που έχει εγκρίνει από τον Ιούλιο για την Ελλάδα.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]