Αυτό επισήμανε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή του οργάνου που επεξεργάζεται την ελάφρυνση του χρέος, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Οπως επισήμανε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι στόχοι της στρατηγικής για την ανάπτυξη θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της ελάφρυνσης του χρέους.
Για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ είπε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΕΜΣ και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα μέχρι τις 21 Ιουνίου, όπου το Εurogroup προγραμματίζει συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα, επισήμαναν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ όπως είπε οι Ευρωπαίοι περιμένουν το έγγραφο της στρατηγικής για την ανάπτυξη από την κυβέρνηση. Για το χρέος, ανέφερε ότι οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο προχωρούν, ενώ το θέμα θα έρθει για συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στους υπουργούς στην άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 27 Απριλίου, στη Σόφια.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, εστίασε στο γεγονός ότι απομένουν 100 μέρες μέχρι την καθοριστική συνεδρίαση του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα έρθει για συζήτηση ένα «πακέτο» για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και την προετοιμασία της εξόδου από το πρόγραμμα, και ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών. Για το χρέος, είπε ότι οι εργασίες προχωρούν με βάση τη γαλλική πρόταση που συνδέει την αποπληρωμή με την ανάπτυξη, ενώ μίλησε για «καλή πρόοδο».
Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί το όλο θέμα δεν είναι ακόμη ώριμο για να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, ενώ θα πρέπει να συγκλίνουν και οι απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Ωστόσο, η τεχνική εργασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο σε ό,τι αφορά στη λεγόμενη γαλλική πρόταση, που συνδέει την αποπληρωμή με την ανάπτυξη, όσο και ορισμένες άλλες παραμέτρους.
Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο «τραπέζι», πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος, που εκτιμώνται συνολικά σε 27 δισ. ευρώ για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ. Συζητείται επίσης επιστροφή κερδών 4-5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης, που είχαν αγοράσει ομόλογα το 2010 στη δευτερογενή αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, τα μέτρα ελάφρυνσης θα συνδεθούν από τους Ευρωπαίους με την υλοποίηση των δράσεων που θα συμφωνηθούν.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλές, το σχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη, που θα υποβάλει η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει, εκτός από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της θελκτικότητας της Ελλάδας ως χώρας για επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και μια φιλική φορολογία στην ανάπτυξη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται για τον Απρίλιο, μαζί με το χρέος.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, κι αν δεν συμβεί κάποια σοβαρή αρνητική γεωπολιτική εξέλιξη θα επιμείνει στη στάση αυτή, στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν το «μαξιλάρι», το οποίο θα κυμανθεί συνολικά μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ. Με το παραπάνω ποσό θα μπορεί να πληρώνει τις δανειακές ανάγκες μέχρι το 2020.
Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]