Περισσότερο «κουμπωμένοι» για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζονται σήμερα οι Ευρωπαίοι επενδυτές σε σχέση με πριν από 18 μήνες. Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας συμβούλων επενδύσεων ακινήτων, NAI Hellas, μέλος της NAI Global, σε σύνολο 48 ερωτηθέντων, μόλις το 32% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επενδύσει στο εγχώριο real estate, ποσοστό, που τον Νοέμβριο του 2014 «άγγιζε» το 58%.
Η ελάχιστη απόδοση, δε, που ζητούν για την Ελλάδα, κυμαίνεται από 15% έως 17% έναντι 12% τον επίμαχο μήνα του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να τοποθετηθούν στη Δυτική Ευρώπη, αναζητούν αποδόσεις από 5% έως 7%, στην Κεντρική Ευρώπη από 9% έως 11% και στην Ανατολική Ευρώπη μεγαλύτερο του 17%.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδυτές θα ενδιαφέρονταν να εντάξουν στο portfolio τους για διάστημα που, όμως, δεν θα ξεπερνούσε τη 10ετία, ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα (38%), γραφειακούς χώρους (16%), εμπορικά κέντρα (15%) και κατοικίες (11%). Τα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους και τα ακίνητα logistics ακολουθούν με 9%, ενώ το ενδιαφέρον για βιομηχανικά κτίρια έχει περιοριστεί σημαντικά, συγκεντρώνοντας μόλις 1% από 11% το 2014. Τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνουν τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων (57%) για την επόμενη πενταετία, ενώ ακολουθούν οι παραθεριστικές κατοικίες με 43%. Οι μέσες αποδόσεις που ζητούν είναι 9% για γραφεία και καταστήματα, 9,50% για εμπορικά κέντρα, 12,50% για βιομηχανικά κτίρια, 11,50% για logistics, 10% για ξενοδοχεία και 6% για κατοικίες.
Οσον αφορά στην πρόθεση των επενδυτών να επενδύσουν σε κόκκινα δάνεια, που έχουν από πίσω τους ακίνητα, το 46% των Ευρωπαίων επενδυτών απαντά θετικά, ενώ περίπου τέσσερις στους 10 το θεωρούν πολύ πιθανό.
Ερωτώμενοι, τέλος, συνολικά για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, οι μισοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, με μόλις το 4% να εκφράζει την αισιοδοξία του. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα ποσοστά τον Νοέμβριο του 2014 ήταν 23% και 8% αντίστοιχα.
«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται στις συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στους κεφαλαιακούς ελέγχους που συνεπάγεται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης. Το οικονομικό αυτό μίγμα αυξάνει τον κίνδυνο επένδυσης για τη χώρα μας, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των απαιτούμενων αποδόσεων που ζητούν οι επενδυτές και τη συνεπακόλουθη μείωση των αξιών», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο MRICS, Senior Partner της NAI Hellas, κ. Θωμάς Ζιώγας, και προσθέτει: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το μοναδικό επενδυτικό προορισμό για τους διεθνείς επενδυτές, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ανταγωνιστεί και με άλλους προορισμούς, όπου οι ξένες επενδύσεις υποστηρίζονται θεσμικά. Ο ανταγωνισμός είναι μονόδρομος εάν θέλουμε κάποια στιγμή να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης, που είναι αποτέλεσμα έλλειψης συγκεκριμένης στρατηγικής για το πώς θέλουμε να λειτουργήσει η χώρα μας».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου