Χθες έκλεισε οριστικά το θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της Επιχείρησης σε ιδιώτες. Στο πακέτο που θα πουληθεί μεταφέρονται τρεις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μία άδεια κατασκευής νέας μονάδας. Συγκεκριμένα θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και οι σύγχρονες μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4. Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).
Η πώληση θα γίνει με τη διαδικασία της απόσχισης την οποία θα αναλάβει να «τρέξει» η ΔΕΗ. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το market test θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της επίσημης συμφωνίας από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcomp). Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η DGcomp θα εποπτεύει μέσω δικού της φορέα και τη διαδικασία του διαγωνισμού. Σύντομα θα ολοκληρωθεί το «τεχνικό περίγραμμα» της συμφωνίας, δηλαδή ο τρόπος που θα βγουν προς πώληση οι μονάδες.
Στο θέμα των εργαζομένων πολλά ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν λίγο πριν από τη νομοθέτηση της διαδικασίας. Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν στον νέο ιδιοκτήτη θα περάσει το σύνολο των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες και τι θα γίνει με όσους μείνουν εκτός, εάν θα ισχύει το ίδιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων κ.λπ., διατήρησης των θέσεων εργασίας αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα για τη ΔΕΗ που θα χάσει συνολικά το 40% του δυναμικού της που παράγεται από λιγνίτη.
Πρόβλημα τα επιδόματα
Μετά την πολύωρη συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συμφωνήθηκε καταρχήν ότι 160 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την επισκόπηση δαπανών θα προστεθούν στον Προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ.
Μένει όμως να συμφωνηθεί ακόμα το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει το πρώτο παιδί ώστε να ακολουθήσει η κλιμάκωση, καθώς στη νέα αρχιτεκτονική προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων και εισοδηματικά κριτήρια.
Ασφαλιστικό
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ληξιπρόθεσμα να έχει εκκαθαριστεί η λίστα έως τις 30.6.2018, όπως προέβλεπε και η τεχνική συμφωνία μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η εκκαθάριση της λίστας συνεπάγεται δαπάνη ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο αλλά η απονομή των καθυστερούμενων κυρίων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ θα μειώσει οριστικά ισόποσες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90% και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Οι αλλαγές στα εργασιακά και ειδικότερα η αύξηση στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία έχει «κλειδώσει» από την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες που εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σήμερα κρίνεται η τύχη της ρύθμισης που εισηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών, αποκλειστικά, προς το δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία και εφορία). Στα «καυτά» θέματα, όσον αφορά στο «μέτωπο» των κόκκινων δανείων που θα τεθούν, επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβάνεται η απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της προστασίας από πωλήσεις σε funds ακόμη και ενήμερων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (νόμος Σταθάκη, λήγει τέλος 2017), καθώς και οι επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη (3869/2010).
Ο κύκλος των διαβουλεύσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη (30/11), οπότε και η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρότασή της. Ουσιαστικά, η λύση που εισηγείται για τη διευθέτηση των χρεών τους «πατάει» στο πρότυπο της αυτοματοποιημένης διαδικασίας (fast track) που δόθηκε για τους λεγόμενους μικροοφειλέτες, με χρέη 20.000-50.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ωστόσο, στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν προβλέπεται ρύθμιση χρεών προς τράπεζες και πιστωτές (όπως συμβαίνει στο μηχανισμό), παρά μόνο προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σκοπός είναι να δοθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη fast track διαδικασία του εξωδικαστικού, η οποία αφορά -μεταξύ άλλων- στην υποβολή αίτησης στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (www.keyd.gov.gr) της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για ρύθμιση χρεών χωρίς την απαίτηση σύνταξης σχεδίου βιωσιμότητας.
Από εκεί και πέρα, το οικονομικό επιτελείο αναμένει απάντηση στο αίτημα που έχει θέσει στους εκπροσώπους των δανειστών για επέκταση, κατά δύο χρόνια (έως το τέλος του 2019), του νόμου Σταθάκη (4354/2015), για το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων. Υπενθυμίζεται πως, βάσει αυτού, προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες, εκτεταμένης διάρκειας, για την παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Εκτίμηση στελέχους, με γνώση του αντικειμένου, είναι πως σε περίπτωση που πλησιάζει η λήξη ισχύος της προστασίας των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία από τις αγοραπωλησίες και οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την επέκτασή της η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί μονομερώς, δίνοντας παράταση για κάποιους μήνες – σε κάθε περίπτωση, όχι για τη διετία που επιδιώκεται.
Θέμα της σημερινής ημέρας θα είναι και η διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να διαθέσει τα 80 εκατ. ευρώ για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει στην τελική συνάντηση που θα γίνει σήμερα Σάββατο πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο με βάση το οποίο αν υπάρχει αντίδραση από τους θεσμούς στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τα 32 νησιά να υπάρχει η διευκόλυνση τουλάχιστον για τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση από το προσφυγικό όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο εφικτό καθώς η οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει αναγνωριστεί και από την Ε.Ε.
Στο τραπέζι και η προστασία πρώτης κατοικίας
Στο μικροσκόπιο των θεσμών έχει μπει και ο νόμος Κατσέλη, για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει, επίσης, αιτηθεί διετή παράταση (λήγει 31.12.2018). Για την ώρα, εξετάζονται κάποιες αλλαγές για να καταστεί πιο αποτελεσματικός, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του. Στις προτάσεις που φέρεται να προκρίνονται είναι όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί μέχρι την αλλαγή του, να κληθούν να ρυθμίσουν υποχρεωτικά το ληξιπρόθεσμο δάνειό τους εξωδικαστικά, δηλαδή να εξαντλήσουν τα περιθώρια ρύθμισης με την τράπεζα. Μία ακόμη αλλαγή που προωθείται αφορά στη fast track απόφαση της Δικαιοσύνης για όσους δανειολήπτες εγκαταλείπουν τη μηνιαία δόση τρεις μήνες μετά την απόφαση για ρύθμιση του δικαστηρίου.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου