Το αναφερόμενο επιχειρηματικό σχέδιο που επιδαψιλεύει ο Οργανισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεταμόρφωσή του σε κύτταρο εφαρμογής νέων τεχνολογιών συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5ης γενιάς (5G). Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΤΕ συμμετέχει σε 11 ερευνητικά έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος H2020 5G Infrastructure PPP (5G-PPP), που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια ώρα ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Σε διάστημα 8 μηνών, ο Ομιλος ΟΤΕ ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000 ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την Α’ φάση του Κανονισμού Δικτύων Νέας Γενιάς με συνολικό μήκος διαδρομής 43.000 χλμ. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα το δίκτυο COSMOTE να είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα μεταφέροντας την προηγμένη τεχνολογία σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της χώρας, αναβαθμίζοντας 3.000 νέες καμπίνες, καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ η πρότασή του και για τη Γ’ φάση του Κανονισμού, με περιθώριο ολοκλήρωσης 23 μήνες.
Στο τέλος του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς από όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE για υψηλότερες ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας.
Οπως προαναφέρθηκε, με την ενεργό συμβολή του στα 5G-PPP έργα, ο Ομιλος ΟΤΕ αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε τομείς όπως έξυπνες πόλεις, e-health, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και media. Συγκεκριμένα, μετά τη συμμετοχή του σε 4 ερευνητικά έργα της πρώτης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2018), ο Ομιλος ΟΤΕ συμμετέχει σε επιπλέον 7 από τα 21 ερευνητικά έργα της δεύτερης φάσης, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.
Επενδύουμε, γιατί χωρίς δίκτυα θα χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής
«Η νέα ψηφιακή εποχή είναι εδώ. Ηδη, στην Αμερική υπάρχει αυτή τη στιγμή επιχείρηση που χρησιμοποιεί αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Ηδη, στη χειρουργική χρησιμοποιούμε μέλη φτιαγμένα με 3D printing. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα. Οι αλλαγές γίνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Και για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται δίκτυα. Γι’ αυτό, λοιπόν, επενδύουμε. Γιατί χωρίς δίκτυα, θα χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης Μαζαράκης.
Και προσθέτει: «Με την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε ο Ομιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο της Γ’ φάσης του Κανονισμού της ΕΕΤΤ για τα δίκτυα νέας γενιάς, περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε πολύ γρήγορο Ιnternet μέσω δικτύου οπτικών ινών. Μέσω της OTEGlobe, ο Ομιλος διαθέτει επίσης 16.000 χλμ. οπτικών ινών, που διέρχονται από 15 χώρες καλύπτοντας τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα διασύνδεσης, και συμμετέχει στο μεγαλύτερο υποβρύχιο οπτικό καλώδιο, μήκους 25.000 χλμ., που εκτείνεται από τη Μασσαλία στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, ο Ομιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χλμ. στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας».
«Για τον Ομιλο ΟΤΕ είναι προτεραιότητα και εθνική υποχρέωση να συμβάλουμε στην ψηφιακή ανάπτυξη. Μπορούμε να ωθήσουμε τη χώρα προς τα εμπρός, για να φτάσει εκεί όπου είναι ήδη οι τεχνολογικά προηγμένες χώρες. Πρέπει όμως και η Ρυθμιστική Αρχή να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο CFO του Ομίλου ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στους χρόνους έγκρισης των τιμολογίων λιανικής του ΟΤΕ, γεγονός που δεν λειτουργεί ούτε προς όφελος του καταναλωτή ούτε του ανταγωνισμού.
Περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε πολύ γρήγορο Ιnternet μέσω δικτύου οπτικών ινών
Αναφορικά με την πρωτοβουλία της Πολιτείας να διαθέσει κονδύλια για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, ο κ. Μαζαράκης λέει: «Η απόφαση να κατευθυνθούν κονδύλια σε δράσεις όπως το Superfast Broadband, το Connected Enterprise και το Rural Extension είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε πραγματικά αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο». Και πρόσθεσε: «Στις αστικές περιοχές, επενδύουμε όλοι σημαντικά ποσά για υποδομές. Στις ακριτικές περιοχές, οι οπτικές ίνες έφτασαν με το Rural Broadband -ο Ομιλος ΟΤΕ έχει ήδη κατασκευάσει τις υποδομές σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι περιοχές που χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση από πλευράς Πολιτείας αυτή τη στιγμή είναι αυτές που απομένουν, ανάμεσα στις αστικές και τις ακριτικές».
Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της ζήτησης από την Πολιτεία για υπερυψηλές ταχύτητες, ο κ. Μαζαράκης τη χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη», σημειώνοντας ωστόσο ότι, για να είναι αποτελεσματικότερη, δεν θα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένη τεχνολογία. Πάντως, διαβλέποντας το κάδρο στο οποίο αποτυπώνονται τα σημαντικότερα μεγέθη του ΟΤΕ βλέπει άμεσα το μετασχηματισμό του Οργανισμού. Κατά τα έτη 2010-2016 επετεύχθη μείωση καθαρού δανεισμού κατά 90% από 4,3 δισ. ευρώ σε μόλις 530 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επιτεύχθηκε μείωση έμμεσου κόστους σε ετήσια βάση κατά 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 2 δισ. σε 1,4 δισ. ευρώ εξετάζοντας κάθε γραμμή κόστους. Επίσης μειώθηκε το κόστος προσωπικού στην Ελλάδα κατά σχεδόν 40% και διατηρήθηκαν οι επενδύσεις του Ομίλου σε περίπου 650 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τέλος, στη σταθερή μειώθηκε σημαντικά η απώλεια πελατών, χάνοντας μόλις 27.000 πελάτες (από μισό εκατομμύριο το 2010) και αυξάνοντας τους πελάτες ευρυζωνικότητας κατά 8,5%, ενώ η COSMOTE TV ξεπέρασε τους 500.000 συνδρομητές.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής