Παρά το γεγονός ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η… ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας (σ.σ.: ο τουρισμός) εμφανίζεται να «ρίχνει στροφές», οι ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε από επιλογή είτε από ανάγκη παραθερίζουν τότε, έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσουν τις ανέσεις που προσφέρονται στην «καρδιά» του καλοκαιριού, αλλά σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. «Το κόστος διαμονής, ακόμη και σε πολυτελή καταλύματα, χωρητικότητας τεσσάρων έως έξι ατόμων, με ιδιωτική πισίνα, είναι το επίμαχο δίμηνο πιο προσιτό σε σχέση με τα χρήματα, που θα ήθελε μία οικογένεια για ένα ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων τη full season», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις οι αποκλίσεις στις τιμές ενδέχεται να «αγγίξουν» ακόμη και το 50%. «Μία βίλα στην Πάρο, που το φθινόπωρο νοικιάζεται από 980 ευρώ έως 1.500 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις τον Σεπτέμβριο, τον Αύγουστο προσφέρεται για 2.600 ευρώ», εξηγεί ο κ. Μπάκας, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι οικογένειες τουριστών, που οργανώνουν για το φθινόπωρο τις διακοπές τους, με τους Ελληνες να επιλέγουν κατά κύριο λόγο τον Σεπτέμβριο και τους ξένους τον Οκτώβριο. «Δεν είναι λίγοι οι προορισμοί, που η πληρότητα για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεπερνά το 40%, σε ένα μήνα που μέχρι πριν από μία τριετία δεν υπήρχε στο… χάρτη της θερινής περιόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σκόπελος, η πληρότητα στην οποία αγγίζει το 68% το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου», καταλήγει.
«Με δεδομένο ότι παραδοσιακά τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία… τσιμπούν τις τιμές, εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα πως κάποιος θα μπορούσε να νοικιάσει μία βίλα τον Σεπτέμβριο με τα ίδια χρήματα, που θα έδινε για ένα δίκλινο τον Αύγουστο», τονίζει, από την πλευρά του, ο αναλυτής της Algean Property, κ. Κωνσταντίνος Σιδερής. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Trivago για τις ξενοδοχειακές τιμές στην Ευρώπη, η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Ελλάδα τον Αύγουστο παρουσιάζει αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και διαμορφώνεται στα 177 ευρώ. Η χώρα μας δε, εμφανίζεται να κατέχει την τρίτη θέση με τις πιο υψηλές online ξενοδοχειακές τιμές μεταξύ άλλων 24 ευρωπαϊκών προορισμών.
Βίλες για… μικρομεσαία βαλάντια
Αρκετό νερό στο κρασί τους βάζουν οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλείς περιοχές, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Για τους ίδιους, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα επιτευχθεί μέσα από τη μείωση των τιμών, που θα τους καταστήσει ελκυστικούς απέναντι στους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, τα μισθώματα κυμαίνονται από 700 ευρώ (Κόρινθος) έως και 2.000 ευρώ (Πήλιο) τον Σεπτέμβριο και από 490 ευρώ (Λευκάδα) έως και 1.300 ευρώ (Χανιά) τον Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ταυτότητα της έρευνας πρόκειται για βίλες, με ιδιωτική πισίνα, χωρητικότητας έως 6 ατόμων, που προσφέρονται για ενοικίαση τουλάχιστον επτά ημερών.
ΑΣΕΠ 7Κ/2022: Προσωρινοί πίνακες για 1.076 θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής σε νοσοκομεία
Πιο αναλυτικά, παρά το γεγονός ότι η τιμολογιακή πολιτική ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, ένα εξοχικό στα Χανιά νοικιάζεται για 1.250 ευρώ τον Σεπτέμβριο και για 900 ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ για να μισθώσει κάποιος μία βίλα στη Ρόδο θα πρέπει να δώσει 980 ευρώ και 760 ευρώ, αντίστοιχα. «Πλέον, στο χάρτη των εξοχικών κατοικιών έχουν ενταχθεί και οι λεγόμενοι low budget προορισμοί, που φαντάζουν ιδανικοί και για τη μικρομεσαία οικονομική τάξη», σημειώνει ο κ. Μπάκας.
Προς επίρρωση των προηγούμενων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, μία βίλα, για παράδειγμα, στο Ναύπλιο διατίθεται προς ενοικίαση για 1.300 ευρώ/εβδομάδα τον Σεπτέμβριο και για 700 ευρώ/εβδομάδα τον Οκτώβριο. «Πρόκειται, δηλαδή, για ένα κόστος που αντιστοιχεί στην ενοικίαση ενός δωματίου, αφού δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ/άτομο για μία τετραμελή παρέα, το οποίο μπορεί να πληρώσει κάποιος με… μικρομεσαίο πορτοφόλι», επισημαίνουν μεσίτες της αγοράς.
Σε περίπτωση δε, που η επιλογή για τις διακοπές είναι μία από τις περιοχές Ανάφη, Ερμιόνη, Κυπαρισσία, τότε το εβδομαδιαίο κόστος είναι μικρότερο, μια και οι τιμές ενοικίασης για τις συγκεκριμένες περιοχές «πέφτουν» πέριξ των 500 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις τους επίμαχους μήνες. «Εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει διακοπές και θέλει να διαμείνει σε βίλα μπορεί με ενδελεχή αναζήτηση σε ειδικές ιστοσελίδες νόμιμων εταιριών διαχείρισης να ανακαλύψει πραγματικές ευκαιρίες στα ελληνικά νησιά, αλλά και σε άλλους προορισμούς της χώρας, με τιμές που δεν θα ξεπερνούν τα 100 ευρώ με 120 ευρώ το ζευγάρι», υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.
Στα «ραντάρ» των ξένων τα πολυτελή σπίτια προς πώληση
Την εγχώρια κτηματαγορά «σκανάρουν» το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι ξένοι, με το ενδιαφέρον τους να επικεντρώνεται κυρίως σε πολυτελείς κατοικίες, ει δυνατόν σε δημοφιλείς προορισμούς.
«Ενώ μέχρι πρότινος οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν ως επί το πλείστον συνταξιούχοι, σήμερα τη μερίδα του λέοντος στο εγχώριο real estate διεκδικούν επιχειρηματίες. Τα ποσά που προτίθενται να επενδύσουν για την αγορά ενός ακινήτου κυμαίνονται πέριξ των 250.000-450.000 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο ο επικεφαλής της Engel & Volkers, κ. Γιώργος Πετράς.
Το γραφείο του στη Ρόδο είδε τον τζίρο του να αυξάνεται κατά 42% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, με τις εκτιμήσεις για το οκτάμηνο να συγκλίνουν σε κέρδη άνω του 50%.
Ο επενδυτικός οργασμός, που παρατηρείται στο «νησί των Ιπποτών», καταγράφηκε και σε πρόσφατο άρθρο των «Financial Times». Σε αυτό, μάλιστα, περιγράφεται το είδος του ακινήτου που μπορεί να αγοράσει κάποιος, ανάλογα με το budget του. Ενδεικτικά, με 500.000 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν μία βίλα με τέσσερα υπνοδωμάτια και θέα-πρόσβαση σε θάλασσα, με ένα εκατ. ευρώ μία εξοχική κατοικία πάνω στην παραλία, με πέντε υπνοδωμάτια και πισίνα στην περιοχή της Λίνδου, ενώ για πιο… γαλαντόμους επενδυτές διατίθεται προς πώληση ένα πεντάρι στο κέντρο του νησιού έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 34,5% πέρυσι, «αγγίζοντας» τα 250 εκατ. ευρώ έναντι 186 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό είχαν διαμορφωθεί, επίσης, σε 250 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής