Η Deutsche Welle σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στο θέμα της αύξησης, πολλές φορές και του διπλασιασμού των ενοικίων των καταστημάτων, φιλοξενώντας παράλληλα και δηλώσεις του εκπροσώπου του Συνδέσμου Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Μαγιόρκα.
Εδώ και πολλά χρόνια η Ιβόν Ζίμπενμαν επισκέπτεται τακτικά τη Μαγιόρκα. Κάθε φορά όταν φτάνει στο αεροδρόμιο πηγαίνει πρώτα στο Bar Cristal και παραγγέλνει ένα ποτήρι cava (ισπανικός αφρώδης οίνος). «Τότε ξεκινούν οι διακοπές μου» λέει χαρακτηριστικά.
Αυτή η συνήθειά της όμως πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού μπαρ, που έχει φιλοξενήσει αμέτρητους τουρίστες και ντόπιους αναγκάζεται να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον οικονομικά.
Το ενοίκιο του καταστήματος αυξήθηκε στα 25.000 € το μήνα συν ΦΠΑ, όπως λέει ο Τόλο Ράμις που λειτουργεί το Bar Cristal μαζί με την αδερφή του Μίτα. Το 1955 η οικογένεια ανέλαβε το μαγαζί, το οποίο λειτουργεί ως μπαρ από το 1930.
«Μέχρι τώρα πληρώναμε 5.000 € συμπεριλαμβανομένων των φόρων» αναφέρει ο Τ. Ράμις και επισημαίνει ότι με το κλείσιμο του καταστήματος, δέκα συνεργάτες θα χάσουν τη δουλειά τους.
Πολυεθνικές στη θέση παραδοσιακών καταστημάτων
Στην Πάλμα, την πρωτεύουσα το νησιού, η αγορά ακινήτων ακμάζει. Το τελευταίο εξάμηνο τα ενοίκια των καταστημάτων στην πόλη αυξήθηκαν κατά 15%, υποστηρίζει ο Τόνι Σαμπόλ, εκπρόσωπος του συνδέσμου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγιόρκα.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Αυτός όμως είναι μόνο ο μέσος όρος. Στην παλιά πόλη τα ενοίκια έχουν ακόμη και διπλασιαστεί. Έτσι πολλοί καταστηματάρχες αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Τώρα ετοιμάζεται μια στατιστική στην οποία θα καταγραφούν τα παραδοσιακά καταστήματα που έχουν βάλει λουκέτο.
Στη θέση του Bar Cristal θα ανοίξει μάλλον ένα υποκατάστημα τηλεφωνικής εταιρείας ή παιδικών ρούχων. Πολυεθνικές εταιρείες δηλαδή, που μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια.
Η ευθύνη είναι και των καταναλωτών
«Ο μαζικός τουρισμός και η αβέβαιη κατάσταση σε άλλες χώρες της Μεσογείου συνετέλεσαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών» λέει ο Τ. Σαμπόλ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο των επενδυτών. «Είναι θέμα των καταναλωτών. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ και μετά να παραπονιόμαστε ότι κλείνει το συνοικιακό μπακάλικο».
Για να μην αλλάξει τουλάχιστον η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, τον περασμένο Ιούνιο, 162 κτίρια και αρχιτεκτονικά στοιχεία ανακηρύχθηκαν διατηρητέα.
Πάντως η Ιβόν Ζίμπενμαν δεν συμφωνεί με τις αλλαγές που παρατηρεί στο νησί: «Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Η πόλη χάνει σιγά σιγά την ταυτότητά
Πηγή: DW