Η startup, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη σύμπτυξη των λέξεων re(cycle), που σημαίνει ανακυκλώνω, και (fi)delity, δηλαδή αξιοπιστία, παρέχει έναν πρωτοποριακό μηχανισμό παρακολούθησης, ιχνηλασίας, ανίχνευσης και καταγραφής της ανακύκλωσης, που πραγματοποιούν οι πολίτες, επιβραβεύοντάς τους για τη συνεπή τους στάση με εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
«Η υιοθέτηση μιας υγιούς ανακυκλωτικής συμπεριφοράς απαιτεί την προσφορά στον πολίτη των κατάλληλων κινήτρων. Εχουμε διδαχθεί ότι μία ουσιαστική και μαζική κοινωνική αλλαγή είναι επιτυχημένη, όταν συνδυάζεται με τη σωστή εκπαίδευση, αυξάνει τη συμμετοχή των ανθρώπων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία διαχρονική θετική αλλαγή συμπεριφοράς», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο CEO & Co-Founder της Cyclefi, Γιώργος Στέγγος και προσθέτει: «Πιστεύουμε βαθιά πως αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς πρέπει να βασίζεται στη φιλοσοφία της ανταμοιβής και θεωρούμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, που θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση και θα επιφέρει τις πιο θεαματικές αλλαγές στην κοινωνία μας, οφείλει να είναι η προσφορά εκπτώσεων σε βασικές δαπάνες, που έχει ένα νοικοκυριό».
Οι πόντοι
Η Cyclefi παρέχει με μικρό κόστος ένα πακέτο ανακύκλωσης, που αποτελείται από πέντε τσάντες και πέντε ειδικές αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες υπάρχει ένας μοναδικός QR-κωδικός. Αυτός αποτελεί και την προσωπική ταυτότητα του κάθε νοικοκυριού. Κάθε τσάντα ανακύκλωσης, δηλαδή, έχει ένα μοναδικό/αποκλειστικό ιδιοκτήτη.
«Οσοι παραλάβουν το πακέτο ανακύκλωσης θα πρέπει απλά να εισάγουν στην πλατφόρμα το 12ψήφιο μυστικό αριθμό. Οι συνεργάτες μας αναλαμβάνουν το σκανάρισμα στα σημεία συγκέντρωσης των προς ανακύκλωση υλικών συσκευασίας και εν συνεχεία γίνεται και η πίστωση των πόντων και των παροχών. Μέσω της τεχνολογίας μας μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο συχνά και κυρίως πόσο υπεύθυνα ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό», σημειώνει ο κ. Στέγγος.
Νέα deals
Δαπάνες, ύψους 1.120 ευρώ, μέσα σε διάστημα μόλις 12 ημερών, κατάφερε να εξοικονομήσει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, από τους πρώτους -μαζί με Γλυφάδα και Αλιμο- που δέχτηκε να συνεργαστεί με τη Cyclefi. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της startup, η εξοικονόμηση αυτή προέκυψε από τη μείωση της συνολικής ποσότητας απορριμμάτων, που δεν κατέληξαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που συλλέχτηκαν από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η συνολική ποσότητα υλικών συσκευασίας, που στάλθηκαν στο χρονικό διάστημα των 12 καθορισμένων ημερών απόρριψης, παρουσίασε ημερήσια αύξηση 1,42 τόνων. Ητοι, αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης του επίμαχου δήμου από 4,5%, που είναι ο μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών, σε 6% κατά τη διάρκεια εφαρμογής της υπηρεσίας της Cyclefi.
Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα ανοίγουν την Κυριακή τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ
«Υπολογίζεται πως για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος εφαρμογής της υπηρεσίας εξοικονομούνται δαπάνες, ύψους 34.067 ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως μπορούν να ξεπεράσουν και τις 100.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε δημοτικά τέλη», τονίζει ο κ. Στέγγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο ακόμη 11 φορείς θα έχουν εφαρμόσει την υπηρεσία, με το στόχο της ομάδας (μέλη της οποίας είναι, επίσης, η Εύη Φρέρη και ο Ακης Μαρούτας) να είναι η σταδιακή ένταξη στο πρόγραμμα επιπλέον 30 δήμων μέχρι το τέλος του 2017, καθώς, επίσης, και η κατασκευή e-shop και application. Στο πλαίσιο αυτό, η Cyclefi συμμετέχει σε χρηματοδοτικά προγράμματα, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προσεγγίζει επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. «Η ιδιαίτερη λύση μας έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον investors, από χώρες της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τους οποίους είμαστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει ο κ. Στέγγος.
«Τα απορρίμματα έχουν ιδιοκτήτη, άρα είναι ιδιωτικά»
Στη συζήτηση, η οποία άνοιξε εκ νέου για τα περί ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων, με αφορμή την πρόσφατη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο επικεφαλής της Cyclefi παίρνει θέση δηλώνοντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «τα απορρίμματα έχουν ιδιοκτήτη, άρα είναι ιδιωτικά». Οπως εξηγεί, όταν κάποιος παράγει χρήσιμα υλικά, όπως είναι τα απορρίμματα συσκευασίας, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν έπειτα από επεξεργασία, έχει το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται όπως αυτός επιθυμεί.
«Αυτό σημαίνει πως μπορεί και να τα μεταφέρει όπως επιθυμεί. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από την ερμηνεία του Νόμου 4042, στο άρθρο 24 (άρθρο 15 της Οδηγίας), περί “Ευθύνης για τη διαχείριση των αποβλήτων”. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο §1 αναφέρεται πως “οι αρχικοί παραγωγοί ή άλλοι κάτοχοι αποβλήτων πραγματοποιούν οι ίδιοι την επεξεργασία των αποβλήτων ή αναθέτουν την επεξεργασία σε έμπορο ή σε οργανισμό ή σε επιχείρηση, που εκτελεί εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων ή μέσω διακανονισμού με δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό συλλογής αποβλήτων, σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 29”», προσθέτει.
Για τον ίδιο, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά αυτών, την επεξεργασία ανάκτησης κ.λπ., μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά, είτε με πρωτοβουλίες των δήμων είτε των ιδιωτικών εταιριών είτε ακόμα μέσω ΣΔΙΤ.
«Στην Ελλάδα, οι κακές πρακτικές που ακολουθούμε δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μία έξυπνη και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε επιπλέον την ήδη δυσχερή οικονομία μας και να συμβάλουμε στην εκτεταμένη συσσώρευση απορριμμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε την πιθανότητα να επιτρέψουμε τη δράση ιδιωτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση ενεργοποίηση των δημόσιων φορέων, οδηγώντας σε μία δραστική και ουσιαστική λύση του προβλήματος», καταλήγει ο κ. Στέγγος.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Από την έντυπη΄έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής