Το πόσο, που πια φτάνει τα 2,231 δισ. ευρώ, έναντι 2,258 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016, αντικατοπτρίζει τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Εταιρία, αλλά και τις επιλογές που ολοένα στενεύουν.
Αναλυτικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014 εκτινάχθηκαν σε 2,298 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, αυξήθηκαν περαιτέρω σε 2,58 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, για να επανέλθουν μετά τις ρυθμίσεις περίπου στα επίπεδα του 2015 και να διαμορφωθούν σε 2,231 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2017.
Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης, είπε πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να μειωθούν περαιτέρω τα χρέη προς την Επιχείρηση, γεγονός που έκανε τη ΔΕΗ να προκηρύξει το διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να διαμορφώσει τη στρατηγική της από εδώ και στο εξής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της να υλοποιήσει δύσκολους στόχους, όπως η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της, τον οποίο πρέπει να επιτύχει, προκειμένου, όπως είπε, «να μην εξαναγκαστούμε σε άλλα χειρότερα μέτρα».
Λιγνιτικές μονάδες
Από πλευράς του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε σχετικά ότι οι εργαζόμενοι, όπως και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου