Παράλληλα, έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Παρίσι και συζήτησε το ελληνικό ζήτημα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
Κοινοτική πηγή ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι η συνεδρίαση του ΕWG σήμερα το απόγευμα έχει ενδιαφέρον γιατί θα καταγραφούν οι θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η πραγματική διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε πολιτικό επίπεδο. Εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, από τις οποίες θα κριθεί και το αποτέλεσμα της προσεχούς συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του ΕWG θα γίνει έλεγχος της τήρησης των προαπαιτουμένων από ελληνικής πλευράς. Μέχρι χθες υπήρχαν ακόμη εκκρεμότητες, ενώ έχει δοθεί η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της δόσης, δηλαδή ο καθορισμός του ποσού, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ερευνα ΕΤ: Λίγο πιο φθηνά φέτος τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αλλη πηγή προσκείμενη στους θεσμούς (με εμπλοκή στις συζητήσεις που γίνονται) υπογράμμιζε χθες ότι σε σχέση με το τελευταίο Εurogroup έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο οι δύο πλευρές (Ευρωπαίοι και ΔΝΤ) δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Στόχος είναι να υπάρξει μια βελτίωση της πρότασης που έγινε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου, ώστε αυτή τη φορά να μπορέσει να την αποδεχθεί.
Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά να συμμετάσχει χρηματοδοτικά μόλις οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή μετά από 2-3 μήνες, προφανώς εννοώντας μετά την παρέλευση των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Το ζητούμενο, σε περίπτωση που επιλεγεί το εν λόγω σενάριο, στις 15 Ιουνίου είναι η διατύπωση που θα γίνει και κατά πόσο αυτή θα αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα. Εκεί φαίνεται ότι επικεντρώνονται τώρα και οι προσπάθειες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη με δεδομένο ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει συνδέσει την ποσοτική χαλάρωση με μια καθαρή απόφαση για το χρέος.
Χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον κ. Λεμέρ, ο οποίος με εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου. Το Παρίσι έχει καταθέσει μια πρόταση προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, η οποία προβλέπει: οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή να αποπληρώνεται το χρέος σε περιόδους αύξησης του ΑΕΠ και να επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής σε περιόδους ύφεσης. Ωστόσο, προς το παρόν την απορρίπτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου