Σε συνέντευξη στη Handelsblatt, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα- χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους. Χρόνο όμως για να κινηθούν προς τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Η Λαγκάρντ άνοιξε τον δρόμο για έναν πιθανό συμβιβασμό στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα για τα λεγόμενα της επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Αν οι δανειστές δεν είναι ακόμη σε αυτό το σημείο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο μεταξύ, τον Αύγουστο του 2018 και αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα θα γίνει η συζήτηση για τα μέτρα για το ελληνικό χρέος δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρόλφ Στράουχ.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
O κ. Στράουχ, σε συνέντευξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansión, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε μια εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική δέσμη 140 μέτρων. Αυτό, όπως είπε κλείνει τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ.
«Όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση για μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να συνάψει το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν κατέληξε ακόμα.»
Ο κ. Στράουχ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μόνο τον Αύγουστο του 2018, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα ESM, βάζοντας «πάγο» στα σχέδια για ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018.
Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η περαιτέρω αναβολή των επιτοκίων και η παράταση της διάρκειας των δανείων.
Όσον αφορά το πότε η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ο οικονομολόγος του ESM αφού ξεκαθαρίζει ότι πρόγραμμα αυτή τη στιγμή δεν επικεντρώνεται στο σχεδιασμό νέων μέτρων αλλά στην εφαρμογή τους, στη συνέχεια αρκείται στο ότι η έξοδος στις αγορές θα συμβεί «αν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η Ελλάδα θα έχει πολλές ευκαιρίες».