Ενώπιόν τους ανοίγεται το φάσμα της απόλυτης δημοσκοπικής κατρακύλας. Ολα αυτά την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για το ναυάγιο του τελευταίου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, 24 ώρες πριν από το τετ α τετ των Βρυξελλών. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε πως με αυτά που μπορούσαν να αποδεχθούν ορισμένα κράτη-μέλη για το χρέος, το Ταμείο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας και υπό αυτή την έννοια ενδεχομένως να ήταν προτιμότερο να μείνει το θέμα ανοιχτό για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Η δημοσκόπηση της εταιρίας Marc (για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος») αποτελεί ακόμα ένα ηχηρό ράπισμα στην Ηρώδου Αττικού και τον κ. Τσίπρα. Η πλειοψηφία των πολιτών, μεταξύ τους και το μεγαλύτερο μέρος όσων ψήφισαν την κυβερνητική παράταξη, κάνουν λόγο για μια κακή συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα, βγάζουν… κόκκινη κάρτα στα περιλάλητα αντίμετρα της κυβέρνησης. Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, το ποσοστό εκείνων που κρίνουν αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις καταγράφεται σε πολύ υψηλά επίπεδα: 83,4% τον Δεκέμβριο του 2016, 82,2% τον Ιανουάριο του 2017, 83,2% τον Μάρτιο και 82,4% τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, πάνω από δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση, την ώρα που το ποσοστό όσων έχουν πειστεί ότι τα αντίμετρα μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά προς τα σκληρά μέτρα περιορίζεται στο 15,5%. Σταθερά υψηλό είναι το σκηνικό στην πρόθεση ψήφου. Με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία φτάνει σε ποσοστό 32,3%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων της εξασφαλίζει 164 έδρες και επομένως την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναγωγή ανεβαίνει στο 15,7%, που του δίνει 55 έδρες. Ακολουθούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 7,1%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,8%, Ενωση Κεντρώων με 3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4% και Ποτάμι με 2,3%.
Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάται από το 35,6% του συνόλου των ερωτηθέντων και ανάμεσά τους από το 17,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στο 19,5%, αφού τον προτιμά μόνο το 40,5% όσων τοποθετήθηκαν υπέρ της Κουμουνδούρου στις προηγούμενες εκλογές. Σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, «ασήμαντα μπροστά στα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν» τα θεωρεί το 62,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό που εκτοξεύεται στο 86,4% μεταξύ των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει στο 75,8% για όσους είχαν επιλέξει άλλο κόμμα. Στον αντίποδα, «σημαντικά και θα βοηθήσουν την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά» τα θεωρεί μόλις το 24,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 4,8% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ το 57,8% κρίνει πως τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν. Εκτίμηση που συμμερίζονται και οι μισοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα μετά και το σάλο που ξέσπασε από τη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «η τρόικα γράφει τα νομοσχέδια», επιχείρησε χθες ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. «Ουσιαστικά στα δημοσιονομικά συγκυβερνάμε με τους θεσμούς, με την τρόικα. Πολλές φορές μας πιάνουν το χέρι και μας γράφουν το νομοσχέδιο», ανέφερε (Βήμα FM) το πρωί του Σαββάτου ο κ. Ζαχαριάδης, βγάζοντας, ουσιαστικά, στη σέντρα την… ηρωική διαπραγμάτευση και τα έτερα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της συγκυβέρνησης. «Γνωρίζω ότι η ατάκα και τα τσιτάτα επισκιάζουν το περιεχόμενο… Ο λόγος μου ήταν μεταφορικός, λεκτική υπερβολή για να περιγράψω τις συνθήκες», υποστήριξε χθες (ΣΚΑΪ) σε μια προσπάθεια να ορθώσει ανάχωμα στο κύμα της αντίδρασης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου