Πέραν των τεχνικών λόγων και της εύλογης διάθεσης κατοχύρωσης των κερδών από το ράλι του τραπεζικού δείκτη-βαρόμετρο για το Χ.Α. (βρίσκεται σε τιμές Ιουνίου 2016), τρεις πρόσθετοι λόγοι έκαναν το Χρηματιστήριο να «κοντοσταθεί» μη μπορώντας να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 797,52 μονάδων και να διαγράψει το σύνολο των απωλειών από την επιβολή των «κεφαλαιακών ελέγχων», όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη.
Τροχοπέδη
Πρώτον, η καταγραφή αρνητικής επίδοσης για το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο, δυσκολεύοντας την επίτευξη ακόμη και στόχων πάνω από 1,5% για το έτος. Δεύτερον, η συνέχιση της διατήρησης σκηνικού αβεβαιότητας περί τον «οδικό χάρτη» για το ελληνικό χρέος, που είναι ενδεχόμενο να μη συζητηθεί στο Eurogroup της 22/5, αλλά στο επόμενο του Ιουνίου (σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί βαθύτερη διόρθωση) και, τρίτον, η πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS να διατηρήσει την αξιολόγηση «CCC+» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με σταθερό το outlook, επισημαίνοντας το πολύ υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, την πολιτική πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για τη μείωσή του, την αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιορίζουν τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση.
Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο εξελίξεων συνεχίζει να λαμβάνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους επενδυτές, ενώ η διακράτηση του μεγαλύτερου μέρους από τα πρόσφατα κεκτημένα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι σημαντικό μέρος των νέων ροών έχουν διαφορετική «φυσιογνωμία» με αυξημένη προδιάθεση διακράτησης των τίτλων.
Επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει πλήρως, όσον αφορά στους βασικούς δείκτες, το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ανοδικό περιθώριο για το Γενικό Δείκτη διαφαίνεται μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, με συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο «QE» της ΕΚΤ και με πιθανή «δοκιμαστική» έξοδο στις αγορές. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο, αρνητικό, γεωπολιτικό γεγονός και ότι θα διατηρηθεί θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα (οι αγορές δείχνουν να προβληματίζονται έντονα από τις τελευταίες κινήσεις – αποφάσεις Τραμπ).
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία ακόμα και οι διορθωτικές συνεδριάσεις στο Χ.Α. είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, με μερίδα επενδυτών να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την αγορά, έστω και αν άλλοι επενδυτές αναμένουν πιο «χειροπιαστές» ειδήσεις προτού αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους ή να επανατοποθετηθούν μετά τις τελευταίες κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.
Αναζητούν ευκαιρίες
Την ίδια ώρα οι «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς επιτέλους υπάρχουν και αυτές, αναζητούν τις κρυμμένες – υποτιμημένες αξίες στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Με λίγα λόγια, το τελευταίο διάστημα έχουμε αγορά. Με συμμετέχοντες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλες στοχεύσεις, αρχίζουν να επανακυκλοφορούν φήμες για πιθανά επιχειρηματικά deals και όχι αυτό που είχαμε ως τώρα, μια χρηματιστηριακή αγορά σε απαξίωση, με λίγους συμμετέχοντες, πενιχρούς τζίρους, επενδυτές σε αναμονή και σίγουρους πρωταγωνιστές, θετικούς ή αρνητικούς, που όλοι μπορούσαν να τους προβλέψουν πριν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης (!).
Εν τω μεταξύ, η αγορά ομολόγων, παρά τις ρηχές συναλλαγές της, έχει δώσει τον τόνο και στις μετοχές, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διολισθαίνει γρήγορα στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα του 2014, όταν η χώρα είχε αποκτήσει τη βραχύβια πρόσβασή της στις αγορές κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα δώσουν τη δυνατότητα τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων στην αγορά, τη διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και θα ξεπαγώσει επενδυτικά σχέδια που είναι σε αναμονή.
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου και μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης 18/5, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 21,63% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κέρδη 23,78%, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, ακόμα εντυπωσιακότερα είναι τα κέρδη σε επιμέρους μετοχές.
«Τρέχουν»
Επίσης, παρά τον τριψήφιο αριθμό του Γενικού Δείκτη, σημαντικός αριθμός τίτλων κινείται σε ιστορικά (Jumbo, FHL Κυριακίδης, Κρι Κρι, Mermeren, Coca-Cola HBC, η τελευταία από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α.) ή πολυετή υψηλά (Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Σαράντης, αλλά και Fourlis, Πλ. Θράκης, Quest Holdings κ.λπ.).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εγχώριες τραπεζικές αξίες, παρότι είναι αποτιμημένες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές, θα παραμείνουν «ευάλωτες» σε κάθε εγχώρια κρίση, αλλά και σε κάθε εξωγενές αρνητικό γεγονός. Παρότι η κερδοφορία τους αναμένεται να βελτιωθεί φέτος, εξαιτίας του σημαντικά χαμηλότερου κόστους και της ελαφριάς βελτίωσης των βασικών εσόδων, το ρίσκο στις προβλέψεις των αναλυτών είναι υψηλό, ενώ οι τράπεζες καλούνται να επιλύσουν και το «καυτό» θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Επιχειρηματικές ειδήσεις
Μυτιληναίος: Την ΑΜΚ κατά 25,196 εκατ. ευρώ, με τα 8,31 εκατ. να προέρχονται από την εισφορά του ονομαστικού κεφαλαίου της Μέτκα, στο πλαίσιο της συγχώνευσης και τα 16,88 εκατ. να καλύπτονται με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού υπέρ το άρτιο, καλείται να εγκρίνει η τακτική Γ.Σ. την 1η Ιουνίου 2017.
Ανακοινώθηκαν ο συμμετέχοντες της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist» στις 28 και τις 29 Ιουνίου και τα βλέμματα όλων στρέφονται στη δεύτερη ημέρα, όπου ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζακ Λιου, συνομιλεί με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυμου ομίλου.
Motor Oil: Ανακοίνωσε την απόκτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Revoil ΑΕΕΠ στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, Νομού Καβάλας. Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει περίπου σε 15 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί τμηματικά.
ΟΤΕ: Ευρύτατες αλλαγές στη συμφωνία μετόχων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom (DT) ενέκρινε η έκτακτη Γ.Σ. του ΟΤΕ, λίγους μήνες μετά τη μεταβίβαση του 5% του Οργανισμού στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την πώληση του 5%, το Δημόσιο θα κατέχει άμεσα μόλις το 1% του OΤΕ και το ΙΚΑ επιπλέον ποσοστό 4%.
Με βάση την αναμορφωμένη συμφωνία, το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει μέχρι το 2018 τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του OΤΕ, που γίνεται πλέον δεκαμελές, με την D.T. να επιλέγει τα υπόλοιπα έξι. Μετά το 2018 το Ελληνικό Δημόσιο θα ορίζει δύο μέλη στο Δ.Σ. του OΤΕ.
Επιπλέον το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα βέτο (με βάση το καταστατικό, αρκεί μία αρνητική ψήφος από μέλος του Δ.Σ.) σε κάθε απόφαση που συνδέεται με λύση της εταιρίας, μεταφοράς έδρας, αλλά και σε συγχώνευση ή πώληση περιουσιακού στοιχείου, στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ή η δημόσια ασφάλεια. Επιπλέον, η διοίκηση του OΤΕ δε μπορεί να εγκρίνει αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα απαγορεύεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου του 1% (συν 4% μέσω του ΙΚΑ).
Το δημόσιο διατηρεί, επίσης, το δικαίωμα να μπλοκάρει συναλλαγές μεταξύ του OΤΕ και της D.T. από ένα συγκεκριμένο ύψος και πάνω. Επιπλέον μέχρι το 2018 οι Γερμανοί δεν μπορούν να βγάλουν τις μετοχές του OΤΕ από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Με τη νέα συμφωνία καταργείται το δικαίωμα βέτο του Δημοσίου για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (αν δεν απειλείται η εθνική ή δημόσια ασφάλεια), το βέτο για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων κ.λπ.
Lamda Development: Τη ραγδαία ανάπτυξή της μέσα από απορροφήσεις και εξαγορές εμπορικών ακινήτων λιανικής πώλησης θα επιδιώξει η υπό σύσταση κοινή εταιρία της Lamda Development και της Varde Partners.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, στη νέα εταιρία η Lamda θα εισφέρει τα εμπορικά κέντρα «Golden Hall» και «Mediterranean Cosmos» και η Varde Partners μετρητά, προκειμένου να αποκτήσει το 32% αυτής.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά επιθετικών κινήσεων της νέας εταιρίας, στην οποία θα εισφερθεί το 50% του «The Mall», από την πλευρά της Lamda, ενώ επίσης προγραμματίζονται και άλλων ειδών ενισχύσεις από τη Varde Partners, όπως συμμετοχή σε ΑΜΚ με μετρητά ή ακίνητα. Στόχος είναι το ενεργητικό της εταιρίας να εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ και να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
ΤΧΣ: Νέο διευθύνοντα σύμβουλο έχει και τυπικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία διορίζεται CEO του Ταμείου ο εξ Αυστρίας Martin Czurda, με τριετή θητεία και με ετήσιες απολαβές ύψους 270 χιλ. ευρώ.
Intralot: Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο μεταφοράς της έδρας της Intralot, με τον πρόεδρο της εταιρίας, Σωκράτη Κόκκαλη, να υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, πως «εξετάζεται το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αλλαγής της φορολογικής έδρας». Ο κ. Κόκκαλης επιβεβαίωσε πως «η διοίκηση της εταιρίας έχει προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσει τις επιλογές, καθώς υπάρχουν πολλά φορολογικά και οικονομικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν». Ο ίδιος απέδωσε το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εταιρία στην Ελλάδα.
ΑΔΜΗΕ: «Η ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ εντός του Ιουνίου θα επιτρέψει στην εταιρία να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους δύο δισ. ευρώ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του πρώτου, Γιάννης Καμπούρης, στο Reuters. Στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στην Αθήνα, ο κ. Καμπούρης υποστήριξε: «Ολα θα έχουν τελειώσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, ενώ η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί το 2023. Το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.
Επενδυτικά «σφηνάκια»
Μοτοδυναμική: Ο κύκλος εργασιών, για το 2016, ενισχύθηκε στα 50,1 εκατ., από 45,88 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη έφθασαν στις 943.000 ευρώ, από 386.000 το 2015. Τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2016 διαμορφώθηκαν στα 9,07 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές (+1,13 εκατ.) και οδήγησαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού της εισηγμένης. Δανεισμός 6,2 εκατ., ταμειακά διαθέσιμα 0,2 εκατ.
Την αισιοδοξία της για μια καλύτερη φετινή χρονιά εξέφρασε η διοίκηση στο πλαίσιο της τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της. Η Γ.Σ. ψήφισε μεταξύ άλλων:
Τη δυνατότητα λήψης κοινού ομολογιακού δανείου έως 5 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να υποκατασταθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις με μακροπρόθεσμες. Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό είτε να ακυρωθούν είτε να διανεμηθούν στο προσωπικό (έως 600.000 μετοχές σε εύρος τιμών από 0,2 έως 2,0 ευρώ).
Με αγοραστικό ενδιαφέρον, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Μουζάκης: Ο κύκλος εργασιών, κατά τη χρήση 2016, μειώθηκε από 7,1 εκατ. σε 6,16 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική γραμμή διαμορφώθηκε σε ζημιές 203.000 ευρώ, από ζημιές 4 εκατ. πέρυσι.
Τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2016 διαμορφώθηκαν στα 33,11 εκατ. ευρώ.
Από την επιμέτρηση των οικοπέδων και κτιρίων της εταιρίας στην εύλογη αξία προέκυψε πλεόνασμα αναπροσαρμογής ύψους 2.954.815.67 €, το οποίο αύξησε απευθείας τα ίδια κεφάλαια κατά 1.929.928,25 € και τα αποτελέσματα χρήσεως κατά 1.024.887,42 €.
Οι υποχρεώσεις προς τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη διοίκησης για τον όμιλο και την εταιρία ανέρχονταν στις 31.12.2016 (όπως και στις 31.12.2015) σε 1.928.000 €.
Μέσα στο 2016 σημειώθηκε χρήση ποσού 7.078.539 € από το καταπίστευμα χρημάτων του ιδρυτή της εταιρίας, Ελευθερίου Μουζάκη, προκειμένου να αποπληρωθεί το σύνολο του δανεισμού της μητρικής εταιρίας προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 6.229.989,52 €, καθώς και λοιπών υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής ύψους 848.549,57 €.
Τραπεζικός δανεισμός 0,3 εκατ., ταμειακά διαθέσιμα (31/12/2016) 0,13 εκατ.
Αξιοπρόσεκτη η ανοδική κίνηση της μετοχής.
Forthnet: Παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της εισηγμένης και της κινεζικής ZTE για επένδυση 500 εκατ. που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Τα 350 εκατ. ευρώ θα αφορούν στην προσεχή τριετία.
Κορρές: Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκ μέρους διεθνών παικτών επιβεβαίωσε η διοίκηση της εταιρίας. Οι φήμες των τελευταίων ημερών υπήρξαν έντονες και πυροδοτήθηκαν και από την εντυπωσιακή αύξηση της τιμής της μετοχής κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η διοίκηση της εταιρίας δεν αρνήθηκε ότι κατά καιρούς έχει δεχθεί κρούσεις από δεκάδες ενδιαφερομένους, καθώς και πως έχει ανταλλάξει οικονομικά δεδομένα, αρνούμενη κατηγορηματικά πως συζητά ή έχει προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης στρατηγικής συμμετοχής ή του συνόλου των μετοχών της.