Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι και η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία συνολική στρατηγική και η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια εθνική πολιτική, που να επηρεάζει την ευρωπαϊκή στρατηγική.
Ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, σε αυτή τη φάση, διαφαίνεται ότι υπερισχύει, έναντι των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών εντός των χωρών, η βούληση των χωρών να κατακτούν με το δικό τους εθνικό σχέδιο, τη θέση τους και μεγαλύτερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας. «Ο Μακρόν έφτιαξε μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση, αυτό πριν από κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο….» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και αναφερόμενος στην επικράτηση του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, πρόσθεσε: «Κέρδισε η άποψη, που λέει, ότι η λύση δεν είναι στο παρελθόν».
Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που ανοίγονται για τα η χώρα μας λόγω και της θέσης της ως πύλης της Ευρώπης, όπως π.χ. η πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα, αλλά και η βούληση άλλων ασιατικών χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους με την Ευρώπη. «Μια ζώνη από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, όπου θα αναπτυχθεί το εμπόριο και η οικονομία, όπου θα διαμορφωθεί μια σχέση φιλίας, όπως ανέφερε ο Κινέζος Πρόεδρος» είπε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά «μεγάλη ανατροπή στην παγκόσμια οικονομία, που επηρεάζει τις εξελίξεις και επηρεάζει και μας».
«Είμαστε σε νέα εποχή. Η νέα εποχή δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι είμαστε στην Ε.Ε. στον σκληρό πυρήνα της, ταυτόχρονα όμως να δούμε ότι ανοίγονται προοπτικές πολύ ευρύτερες, λόγω της αλλαγής της εποχής κι αν τις αξιοποιήσουμε αυτές τις ευρύτερες προοπτικές θα μεγαλώσουμε και το ειδικό βάρος της χώρας μας και της πόλης μας και μέσα στην Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε:
«Μπορούμε να συνεννοηθούμε όλοι. Γιατί όλα αυτά είναι λίγο πριν από τις πολιτικές και τις ιδεολογικές μας διαφορές. Σε αυτά μπορούμε να συνεννοηθούμε κι αν αρχίσουμε και τα κάνουμε καλά, έχουμε περιθώριο στη συνέχεια να έχουμε και διαφωνίες πολιτικές και ιδεολογικές. Τώρα, είμαστε σε μια φάση που πρέπει στο σχέδιο το εθνικό, το ευρύτερο σχέδιο, να συμφωνήσουμε και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Τα επόμενα δύο χρόνια, τώρα που κλείνουμε σιγά-σιγά τον κύκλο της κρίσης, της περιπέτειας της μεγάλης που περάσαμε, δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές, σταθερότητας, μπορούμε να σχεδιάσουμε όλα αυτά τα βήματα, όλους αυτούς τους άξονες πολιτικής και να τους σχεδιάσουμε με ευρύτερη συναίνεση. Νομίζω ότι ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη μπορούμε να το κάνουμε ως παράδειγμα και πρότυπο γι’ όλη την Ελλάδα».
«Όπως είπε και ο δήμαρχος, η κυβέρνηση ανοίγει δρόμους, από εκεί και πέρα πρέπει οι επιχειρήσεις να τους περπατήσουν» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στο Γ. Μπουτάρη και συνέχισε: «Θεωρώ ότι έχει να μας διδάξει πάρα πολλά η περίοδος της δημαρχίας του κ. Μπουτάρη, ακριβώς σε αυτό το σημείο… του ανοίγματος παραθύρων, με βάση την ιστορία μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν μόνο μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στα δικαστήρια, στη δημόσια διοίκηση, κ.ά., αλλά και να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα και μια «εχθρική διάθεση» που έχει καλλιεργηθεί στην κοινωνία για την επιχειρηματικότητα.
«Αν δεν πιστεύουν οι κυβερνήσεις πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να τις τρέξουν, να τις εφαρμόσουν» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για το συνέδριο και υποστήριξε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα πρέπει να υπάρξει και «πραγματική βούληση».
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος στο λιμάνι, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, στη θέση της πόλης, και σε άλλα έργα που γίνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σημείωσε ωστόσο ότι για να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο «πρέπει να γίνει πολύ δουλειά» στο νομοθετικό πλαίσιο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ