Το προηγούμενο ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα ανήκει στις «Γυναίκες του Αλγερίου (σχεδίασμα 0)», του Πάμπλο Πικάσο. Ο πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2015.
Η δημοπρασία της μεταξοτυπίας «Shot Sage Blue Marilyn», που φιλοτέχνησε το 1964 ένας εκ των επιδραστικότερων καλλιτεχνών, ο Αντι Γουόρχολ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από τον οίκο Christie’s στο Μανχάταν των ΗΠΑ. Το πορτρέτο θεωρείται «ωδή» στο Χολιγουντιανό «σύμβολο του σεξ» Μέριλιν Μονρόε, που το 1962 βρέθηκε νεκρή έπειτα από υπερβολική δόση ουσιών.
Οι προσφορές διήρκεσαν μόλις τέσσερα λεπτά και ο μεγαλύτερος πλειοδότης είναι ο γκαλερίστας και «αρτ ντίλερ» Λάρι Γκαγκόσιαν – αν και είναι άγνωστο αν θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης ή τον αγόρασε εκ μέρους πελάτη του. Η τιμή που «χτύπησε» ήταν πέντε εκατομμύρια λιγότερα από την εκτιμώμενη τιμή που υπολόγιζαν οι ειδικοί. Μέχρι πρότινος το διάσημο πορτρέτο ανήκε στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντορις Αμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης -μαζί με ακόμη 36 έργα του που δημοπρατεί- για τη «βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης», όπως ανέφερε το Δελτίο Τύπου.
Ο Αντι Γουόρχολ παραμένει εμβληματική φιγούρα της ποπ κουλτούρας περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά το θάνατό του το 1987. Ο ίδιος και το έργο του αποτελούν έμπνευση και για άλλους καλλιτέχνες. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε στο Netflix σειρά επεισοδίων ντοκιμαντέρ, βασισμένο στα απομνημονεύματά του. Παράλληλα υπήρξαν τρεις θεατρικές παραγωγές για τη ζωή του σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, καθώς και μια έκθεση πέρυσι στο Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν.
Η εαρινή σεζόν για τις δημοπρασίες έχει ξεκινήσει και η εκδήλωση της Δευτέρας στον Christie’s θεωρείται σημείο αναφοράς για τη διεθνή αγορά τέχνης που προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία της Covid-19 και μια σειρά άλλων προκλήσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ευρεία χρήση των NFT. Τα ψηφιακά πιστοποιητικά πνευματικής ιδιοκτησίας που αποθηκεύονται σε μητρώο blockchain (NFT) γνώρισαν πρωτοφανή άνθηση πέρυσι, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες, συλλέκτες και φιλότεχνους να πωλούν και να αγοράζουν (συχνά με κρυπτονομίσματα) χωρίς την ύπαρξη μεσάζοντων. Η αγορά NFT φαίνεται πάντως να «ξεφουσκώνει», καθώς την περασμένη εβδομάδα σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 92% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν οι πωλήσεις του είχαν φτάσει περίπου τις 225.000.
Ο Φίλιπ Χόφμαν, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρίας «The Fine Art Group», σημειώνει στους «New York Times» πως τα τελευταία δύο χρόνια χάθηκαν από την αγορά τεράστια ποσά, ενώ υπάρχει περιορισμένη ζήτηση από νέους πελάτες. «Στις προσεχείς δημοπρασίες θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ολοι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή και ήρθε η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε.
TO ΤΟΠ 10
- Σωτήρας του Κόσμου – Λεονάρντο ντα Βίντσι – 450,3 εκατ.$
- Ιnterchange – Βίλεμ ντε Κούνινγκ – 300 εκατ. $
- Οι χαρτοπαίκτες – Πολ Σεζάν – 250 εκατ. $
- Πότε θα παντρευτείς; – Πολ Γκογκέν – 210 εκατ. $
- Number 17A – Τζάκσον Πόλοκ – 200 εκατ. $
- Shot Sage Blue Marilyn – Αντι Γουόρχολ – 195 εκατ. $
- No. 6 (Μοβ, Κόκκινο και Πράσινο) – Μαρκ Ρόθκο – 186 εκατ. $
- Πορτρέτα των Μάρτερν Σούλμανς και Οπγιεν Κόπιτ –Ρέμπραντ -180 εκατ. $
- Οι Γυναίκες από το Αλγέρι (σχεδίασμα 0) – Πάμπλο Πικάσο – 197,4 εκατ. $
- Γυμνή που κοιτά πάνω από τον ώμο – Αμαντέο Μοντιλιάνι – 170,4 εκατ. $
Ειδήσεις σήμερα
Γλυκά Νερά-Αναγνωστόπουλος: «Όσο το σκότωνα και εκείνο έκλαιγε…» είπε για τον σκύλο του
Σύνταξη και σε όσους δεν κλείνουν 15ετία – Δείτε με ποιον τρόπο!