Όσο λαμπερές και αν ήταν οι δημιουργίες που έκαναν τον Οίκο Γκούτσι γνωστό σε όλο τον κόσμο, τόσο σκοτεινή είναι η ιστορία του και το τέλος ενός από τα πιο επιφανή του μέλη. Ο λόγος για τον Μαουρίτσιο Γκούτσι, που έχασε τη ζωή του από μια σφαίρα όταν ήταν 46 ετών, «αντί πινακίου φακής»…
Γεννημένος στις 26 Σεπτεμβρίου του 1948 στη Φλωρεντία, ο Μαουρίτσιο Γκούτσι υπήρξε ο κληρονόμος του πασίγνωστου οίκου μόδας «Gucci» που είχε ιδρύσει ο παππούς του, Γκούτσιο, το 1921. Στην πραγματικότητα επιχειρηματίας και όχι σχεδιαστής, ο Μαουρίτσιο έφυγε το 1972 για την Νέα Υόρκη, για να εκπαιδευτεί στο πλευρό του θείου του, Άλντο, τότε προέδρου της εταιρείας. Μερικά χρόνια και αρκετά οικονομικά σκάνδαλα μετά, ο Μαουρίτσιο γίνεται ο ίδιος πρόεδρος της Gucci, το 1989.
Επρόκειτο για μια θέση που δεν κατέλαβε «αναίμακτα»: Ο Μαουρίτσιο είχε μηνύσει τον θείο του, για να του πάρει την προεδρική καρέκλα, κάτι που γύρισε εναντίον του. Το 1986, ο θείος Άλντο κατηγόρησε τον Μαουρίτσιο ότι είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του πατέρα του. Τότε ήταν που ο Μαουρίτσιο αποφάσισε «ξαφνικά» να πάει ένα…ταξιδάκι στην Ελβετία.
Όλα αυτά δε σήμαιναν, φυσικά, ότι ο Μαουρίτσιο Γκούτσι είχε αφήσει στην άκρη την προσωπική του ζωή. Το 1972, είχε παντρευτεί με την Πατρίτσια Ρετζάνι, την οποία γνώρισε δύο χρόνια πριν σε κάποιο πάρτι. Η Πατρίτσια είχε γεννηθεί το 1948 από μια φτωχή μητέρα και δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον βιολογικό της πατέρα. Όταν η Πατρίτσια ήταν 12 χρονών, η μητέρα της παντρεύτηκε έναν ευκατάστατο επιχειρηματία, που υιοθέτησε και την μικρή, προσφέροντάς της μια ζωή διαφορετική από αυτήν που γνώριζε ως τότε.
Όταν ο Μαουρίτσιο ανακοίνωσε στον πατέρα του, τον ηθοποιό Ροντόλφο Γκούτσι, ότι ήθελε να παντρευτεί την Πατρίτσια, εκείνος δεν το πήρε για καλό. «Είναι μια προικοθήρας που δεν την νοιάζει τίποτα άλλο, πέρα απ’ το χρήμα», φέρεται να είπε τότε ο ανήσυχος πατέρας στον γιο.
Παρόλα αυτά, ο γιος προχώρησε τον γάμο και απέκτησε δύο κόρες με την Πατρίτσια, την Αλεσσάντρα το 1976 και την Αλλέγκρα το 1981.
Μέχρι και το 1985, η Πατρίτσια δεν έλειπε από το πλευρό του Μαουρίτσιο σε καμιά περίσταση: Πάρτυ, επιδείξεις μόδας, τα πάντα.
Ξαφνικά το 1985, ο Μαουρίτσιο είπε στη γυναίκα του ότι θα πήγαινε σε ένα σύντομο επαγγελματικό ταξίδι. Την επόμενη μέρα αφότου είχε φύγει, της εξήγησε ότι δεν είχε σκοπό να επιστρέψει και ότι ο γάμος τους ήταν παρελθόν.
Το 1993, ο Μαουρίτσιο έκανε ακόμα ένα βήμα παρακάτω, συνάπτοντας δεσμό με μια άλλη γυναίκα, το μοντέλο και διακοσμήτρια Πάολα Φράνκι.
Η Πατρίτσια δεν αντέδρασε καλά στην είδηση. Το 1995, πήρε οριστικό διαζύγιο από τον Μαουρίτσιο, ο οποίος έπρεπε να της παρέχει διατροφή ύψους 1,3 εκατ. (σημερινών) ευρώ ετησίως. Παρά το γεγονός ότι η Πατρίτσια, τυπικά, δεν μπορούσε πια να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Γκούτσι», εκείνη συνέχισε να το κάνει. Όπως δήλωνε η ίδια: «Ακόμα νιώθω σαν μια Γκούτσι. Βασικά, είμαι πιο Γκούτσι απ’ όλους τους».
Στις 27 Μαρτίου του 1995, ο Μαουρίτσιο σκοτώθηκε από μια σφαίρα, ενώ ανέβαινε τα σκαλιά του γραφείου του στο Μιλάνο. Την ημέρα εκείνη, η Πατρίτσια έγραψε μια και μοναδική λέξη στο ημερολόγιό της: Την λέξη «παράδεισος» στα ελληνικά.
Το 1997, η αστυνομία την συλλαμβάνει και της κατηγορεί πως η ίδια είχε προσλάβει τον εκτελεστή που δολοφόνησε με μια σφαίρα τον Μαουρίτσιο.
Ο εκτελεστής, παρεμπιπτόντως, δεν συνήθιζε να κάνει τέτοια. Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, όπως λεγόταν ο άνδρας, ήταν απλώς ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, με άμεση ανάγκη για χρήματα. Φήμες λένε ότι η Πατρίτσια τον βρήκε μέσω ενός… μέντιουμ και τον πλήρωσε περίπου 285.000 ευρώ για να κάνει το «ψυχικό».
Οι εισαγγελείς θεωρούσαν ότι κίνητρα της Πατρίτσια υπήρξαν η ζήλεια, το χρήμα και η πικρία που έτρεφε απέναντι στον πρώην σύζυγο. Υποστήριξαν ότι η Πατρίτσια ήθελε να έχει έλεγχο πάνω στην περιουσία των Γκούτσι και πως ήθελε να αποτρέψει τον γάμο του Μαουρίτσιο και της Πάολα, πάση θυσία. Ο γάμος θα σήμαινε ότι η διατροφή που της παρείχε ο Γκούτσι θα έπεφτε στις 760.000 ευρώ- Ένα «πιάτο φακές», δηλαδή, όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Η Πατρίτσια καταδικάστηκε σε 29ετή κάθειρξη. Ασκώντας έφεση το 2000, πέτυχε την μείωση της ποινής της στα 26 χρόνια. Την ίδια χρονιά είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει στο κελί της, ωστόσο οι δεσμοφύλακες τη βρήκαν εγκαίρως και την απέτρεψαν.
Πέντε χρόνια μετά, ο δικηγόρος της κατάφερε να της εξασφαλίσει ένα ακόμη προνόμιο: Το κατοικίδιο… κουνάβι της, Μπάμπι, το οποίο θα της κρατούσε παρέα στη φυλακή. Ούτε αυτό κράτησε πολύ, καθώς μια συγκρατούμενη της Πατρίτσια έκατσε πάνω στο κουτάβι, καταπλακώνοντάς το. Μέχρι και σήμερα, η Πατρίτσια δεν θέλει να μιλά για το συμβάν αυτό και το αποκαλεί «σκέτο εφιάλτη».
Τον Οκτώβριο του 2011, της δόθηκε η ευκαιρία να αποφυλακιστεί με αναστολή, υπό τον όρο ότι θα προσέφερε κοινωφελή εργασία. Η Πατρίτσια αρνήθηκε. «Δεν έχω δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή μου και δεν πρόκειται να ξεκινήσω να το κάνω τώρα», εξήγησε.
Το 2014, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την ελεύθερη πλέον Πατρίτσια: «Κυρία Ρετζάνι, γιατί προσλάβατε εκτελεστή για να σκοτώσει τον Μαουρίτσιο Γκούτσι; Γιατί δεν το κάνατε μόνη σας;»
«Η όραση μου δεν είναι τόσο καλή. Δεν ήθελα να αστοχήσω», απάντησε η 68χρονη Vedova Nera– «μαύρη χήρα», όπως τη βάφτισαν τα ΜΜΕ της χώρας της το ’97.
Μιλώντας το 2016 σε δημοσιογράφους ξανά, η Πατρίτσια ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε στον Μαουρίτσιο, αν μπορούσε να τον ξαναδεί.
«Θα του έλεγα ότι τον αγαπώ», είπε η γυναίκα, προς έκπληξη όλων. «Υπήρξε ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου».
«Και τι πιστεύετε ότι θα σας απαντούσε ο ίδιος;», συνέχισε ο δημοσιογράφος… για να ακούσει την αφοπλιστική ατάκα:
«Ότι τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr