Γράφει ο Βαγγέλης Λημνιώτης
Μόνο που όσα λέει είναι το ακριβώς αντίθετο. Όχι μόνο το περιστατικό αυτό καθ΄αυτό, αλλά και ο λόγος που το έκανε. Δεν το είπε απλώς σαν μια ιστορία. Το είπε γιατί το έφερε βαρέως μέσα του και ήθελε να ομολογήσει το λάθος του για να πάρει μια άτυπη άφεση. Έστω κι άφατη. Αντ΄αυτού πήρε πίσω τη μήνη της πλειοψηφίας των χρηστών, αλλά και κάποιων δημόσιων προσώπων που δεν τους παίρνει να υποδεικνύουν το δάχτυλο σε κανένα.
Τι είπε ο Λίαμ Νίσον και του έβγαλαν αμέσως προφίλ ρατσιστή;
«Μόλις είχα γυρίσει από ένα υπερπόντιο ταξίδι και βρήκα ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο να έχει πέσει θύμα βιασμού. Τα έχασα. Εκείνη το διαχειρίστηκε με τον πιο ήρεμο τρόπο. Αλλά εμένα η πρώτη μου αντίδραση ήταν να την ρωτήσω “Τον ήξερες αυτόν;”. Όταν μου απάντησε αρνητικά, τη ρώτησα “Τι χρώμα είχε;”. Μου είπε ότι ήταν ένας μαύρος.
Τότε πήρα το ρόπαλο και ξεκίνησα να περπατάω πάνω κάτω στο δρόμο περιμένοντας να με πλησιάσει κάποιος μαύρος. Το έκανα αυτό για μια βδομάδα σχεδόν και ήλπιζα να βγει κάποιος μαύρος από μια παμπ, να μου πει κάτι και να βρω αφορμή να τον σκοτώσω. Μου πήρε μια βδομάδα για να καταλάβω τι έκανα. Ήταν μια πολύ άσχημη περίοδος της ζωής μου. Ήταν μια απαίσια αντίδραση».
Τα παραπάνω λόγια δεν τα είπε με αφορμή μια ερώτηση. Τα είπε μόνος του και με σαφή αίσθηση μετάνοιας. Τα είπε για να τα βγάλει ως βάρος από μέσα του. Αναγνώριζε στην ουσία ότι εκείνη η συμπεριφορά ήταν ρατσιστική και λανθασμένη. Κάτι που στο σήμερα τον καθιστά μη ρατσιστή. Από πότε όμως συγχωρεί το Twitter τα λάθη των ανθρώπων και την αναγνώριση τους από τους ίδιους;
Στο Twitter ζητούσαν το «επαγγελματικό κεφάλι» του επί πίνακι, να «εξοριστεί» από τα Όσκαρ και να τελειώσει η καριέρα του. Απ΄όλο αυτό το πανηγύρι δε θα μπορούσε να λείπει ο Πιρς Μόργκαν, γνωστός και μη εξαιρετέος ηθικολόγος ως προς τους άλλους. Ο Μόργκαν αποκάλεσε προσωποποίηση του ρατσισμού τον Λίαμ Νίσον και έκανε λόγο για ρητορική της Κου Κλουξ Κλαν.
Ποιος; Ο άνθρωπος που κορόιδευε πριν λίγο καιρό τον Ντάνιελ Κρεγκ που έχει «μάρσιπο» για το νεογέννητο παιδί του και που το 2013 τον ανέκριναν για χακάρισμα κινητού ενός νεκρού ανθρώπου.
Το δείγμα της υποκρισίας που αναφέρουμε για τον Μόργκαν είναι το μέσο δείγμα υποκρισίας που διακατέχει όλο το κοινό του Twitter και δη των Αμερικάνων. Υπό τον φόβο της ρατσιστικής κοινωνίας που όρθωσε ο Τραμπ, έχουν αποκτήσει την ανάγκη να στιγματίσουν κάποιον μόνο και μόνο επειδή αναφέρει τη λέξη «μαύρος».