Το μεγαλύτερο κιχί ετοιμάστηκε φέτος σε φούρνο της Κοζάνης και η ονομαστή πίτα που ετοιμάζεται εδώ και δέκα χρόνια την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς, φέτος έφτασε τα 5,60 μέτρα.
Έτσι, κανείς από τους ντόπιους και τους πολυάριθμους ξένους δεν πρόκειται να μείνει νηστικός όλο το Δωδεκαήμερο στην Κοζάνη.
Τι είναι το Κοζανίτικο Κιχί
Το Κοζανίτικο Κιχί είναι μια πίτα φοβερή και τρομερή.. Και απο άποψη γεύσης (αχτύπητη!) αλλά κυρίως απο άποψη δεξιοτεχνίας. Η γιαγιά μου λοιπόν η Κλεοπάτρα, είχε φτάσει σε σημείο ν΄ανοίγει φύλλο ‘διάφανο’. Έβλεπες απο μέσα. Τα χέρια της πήγαιναν γρήγορα, αυτόματα. Είχαν κάνει τόσα χρόνια αμέτρητες πίτες. Την πέτυχα μια φορά στο κουζινάκι να φτιάχνει πίτα κιχί. ‘Ρε γιαγιά πως δεν τρυπάει το φύλλο;’ τη ρωτάω βλέποντάς την να το χειρίζεται με τόση άνεση. ‘Και βέβαια τρυπάει’ μου λέει. ‘ ‘Η τουλάχιστον στην αρχή μου τρυπούσε και μένα αρκετές φορές. Με τον καιρό όμως φτιάχνει.’. Έτσι λοιπόν δώστε στον εαυτό σας χρόνο γι΄αυτή εδώ τη συνταγή.. και γω αυτό κάνω!
Κιχί: Ποια είναι τα μυστικά του;
Το φύλλο «κιχί», με τη βοήθεια του φούρνου, θα σου προσφέρει τις πιο περήφανες, χρυσοψημένες, τραγανές πίτες που ονειρεύεσαι. Αρκεί να θυμάσαι να ακολουθήσεις κάποια σημαντικά βήματα, που θα το κάνουν ν’ αναδειχθεί όπως του αξίζει:
- Να λαδώνεις καλά το φύλλο: Μην το φοβηθείς. Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο δε θα σου κάνει την πίτα δυσάρεστα λιπαρή, αλλά θα βοηθήσει στο να πάρει αυτή την ονειρεμένη χρυσή απόχρωση και να γίνει τραγανή. Να λαδώνεις καλά το ταψί κι έπειτα το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
- Να φτιάχνεις ωραίο γείσο και να το λαδώνεις καλά και αυτό: Αυτό ισχύει για τις παραδοσιακές πίτες που θα φτιάξεις σε στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί. Το γείσο είναι οι άκρες του φύλλου που “κλειδώνουν” την πίτα σου. Όταν είναι καλά λαδωμένες, γίνονται τόσο τραγανές και λαχταριστές που κάνουν τον κόσμο να τσακώνεται για το ποιος θα πάρει τα κομμάτια στις γωνίες.
- Να ψήνεις την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα και σε σταθερή θερμοκρασία: Πριν βάλεις την πίτα ή τα πιτάκια στο φούρνο, πρέπει να τον έχεις προθερμάνει καλά. Μη μπαίνεις στον πειρασμό να ανεβάζεις τη θερμοκρασία περισσότερο απ’ όσο λέει η συνταγή, για να ψηθεί ή να πάρει χρώμα πιο γρήγορα η πίτα, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα ψηθούν τα εξωτερικά φύλλα και τα εσωτερικά θα παραμείνουν μαλακά. Τέλος, όση ώρα και να λέει η συνταγή ότι χρειάζεται για να ψηθεί η πίτα, να ξέρεις ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι αυτό και θα πρέπει να έχεις το νου σου και θα καταλάβεις πότε η πίτα είναι έτοιμη, τραγανή, ψημένη όπως πρέπει.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Υποχρεωτική αργία η Καθαρά Δευτέρα 18/3 για τα εμπορικά καταστήματα
Καιρός: Βροχές «τύπου Π» για 2 μέρες θα σαρώσουν τη χώρα – Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα [βίντεο]